“Bela krajina je izrazito turistična. Da turisti z vrtov nastanitev gledajo ograjo, je izjemo kontraproduktivno."

»Odstranitev ograje na južni meji je pomembna za lokalno prebivalstvo. Bela krajina in nekatera druga obmejna območja so izrazito turistična. Da turisti z vrtov nastanitev gledajo ograjo, je izjemo kontraproduktivno. Po drugi strani pa ograja pobija živali, pobija in poškoduje celo ljudi, hkrati prebivalcem onemogoča dostop do zemljišč in urejanje nabrežij. Je neučinkovita in nehumana,« je poslanec Gibanja Svoboda Lenart Žavbi pojasnil nekaj ključnih razlogov za odstranitev ograje.

Spomnil je, da smo v Gibanju Svoboda odstranitev ograje napovedali že v predvolilni kampanji in za to tudi dobili mandat ljudi. Vlada je odstranitev ograje dobro načrtovala, se seznanila z oceno tveganja, posvetovala pa se bo tudi z vsemi vpletenimi – od civilnodružbenih organizacij do lokalnih skupnosti. Mejo bo še naprej varovala policija. Vlada bo poskrbela tako za varnost državljanov kot migrantov: »Zagotovili bomo migrantsko politiko, ki je primerna 21. stoletju, ne pa nekim srednjeveškim metodam.«

Dodal je, da so se varnostne razmere spremenile – v času, ko je bila ograja postavljena, je našo mejo na dan prečkalo več migrantov kot zdaj v celotnem letu – in opozoril, da ograja nikogar, ki si je res želel čez mejo, od te namere ni odvrnila. Je pa žal vzela življenja. V Kolpi so ugasnila človeška življenja, ker so ljudje iskali proste, a nevarne poti čez mejo.

Zadnji mejnik

Klemen Boštjančič postal podpredsednik Gibanja Svoboda

Svet stranke Gibanje Svoboda je 27. marca 2024 mag. Klemna Boštjančiča imenoval za novega podpredsednika Gibanja Svoboda. Mag. Boštjančič se je tako pridružil dvema dosedanjima podpredsednikoma, poslanki Sari Žibrat in ministru Mateju Arčonu.