Mesečni strošek električne energije bo nižji pri vseh gospodinjskih in malih poslovnih odjemalcih, ne glede na dobavitelja.

Naš minister za infrastrukturo Bojan Kumer je danes predstavil omejitev najvišjih cen električne energije za gospodinjske in male poslovne odjemalce, vključno z večstanovanjskimi stavbami, ki so bile doslej med najbolj prizadetimi skupinami odjemalcev. Regulirane cene bodo veljale od 1. septembra 2022 do 31. avgusta 2023, in so določene na:

  • višja tarifa (VT): 0,11800 evrov/kWh

  • nižja tarifa (NT): 0,08200 evrov/kWh

  • enotna tarifa (ET): 0,09800 evrov/kWh

Vlada je odločila tudi 50 % znižanje prispevka za zagotavljanje podpor proizvodnji električne energije iz obnovljivih virov energije ter v soproizvodnji z visokim izkoristkom (prispevek OVE+SPTE) od 1. septembra dalje hkrati pa se bo znižal tudi DDV in sicer na na 9,5 %.

S tem nam je uspelo znižati mesečni in letni strošek električne energije pri vseh gospodinjskih in malih poslovnih odjemalcih, ne glede na dobavitelja.

Minister je tudi zelo nazorno pojasnil, kaj ta ukrep pomeni za posamezne uporabnike: »Za povprečnega gospodinjskega odjemalca to pomeni okvirno od -15 % (za tiste, ki so danes pri najcenejših dobaviteljih) do -30 % (za tiste, ki so pri dražjih dobaviteljih). Za tiste, ki imajo danes najdražjo elektriko, bo znižanje skoraj 60 %, na letnem nivoju. V zneskih to pomeni: od 110 do 334 evrov prihranka za tiste, ki imajo danes cenejšo elektriko. Za tiste, ki so danes pri najdražjem dobavitelju, pa bo prihranek okrog 1000 evrov letno.«

Upoštevajoč trenutne tržne razmere in da bi dobavitelji zelo verjetno za leto 2023 še dodatno podražili cene, prinaša regulacija za povprečnega gospodinjskega odjemalca še dodatnih približno 400 evrov prihrankov v letu 2023. Podobno velja tudi za podjetnike oz. male poslovne odjemalce, ki lahko pričakujejo od 2 % do 37 % prihranek na letnem nivoju, upoštevajoč trenutne cene, oziroma od 50 do 1760 evrov na letni ravni glede na zdajšnje cene.

Minister je ob koncu tudi povedal, da je to šele prvi paket ukrepov na področju električne energije, in napovedal, da bo vlada dodatne ukrepe na področju električne energije in tudi zemeljskega plina obravnavala v naslednjih 14 dneh.

Zadnji video posnetki

Oglejte si video izjave, posnetke in nagovore o različnih temah in politikah Gibanja Svoboda. V Svobodi zagovarjamo osebni pristop.

Preglej celotno video galerijo
Za svobodo in mir se je zmeraj vredno boriti
Tomaž Vesel o vlogi kandidata za evropskega komisarja
Tomaž Vesel o svojem pogledu na listo kandidatk in kandidatov Svobode
Verjamemo v enotno in solidarno Evropo