Zadnje politično dogajanje v parlamentu, ko se je zaradi referendumskih pobud pošteno vnela politična razprava, znova dokazuje, da se demokratičnih procesov po treh polnih desetletjih še vedno lotevamo kot neizkušeni začetniki. Predlagani posvetovalni referendumi služijo enemu samemu namenu, in sicer spodbuditi širok družbeni dialog o ključnih vprašanjih, ki jih politika brez soglasja ljudstva ne more in ne sme sprejemati.

Zlasti predlog za razpis posvetovalnega referenduma o pridelavi in uporabi konoplje v medicinske namene ter predlog za posvetovalni referendum glede pomoči pri prostovoljnem končanju življenja sta predloga, za katera si kot odprta družba moramo vzeti čas za premislek.

V Gibanju Svoboda Seniorji smo prepričani, da takšnih odločitev ne moremo sprejeti čez noč in brez širokega konsenza. Prav temu služi institut posvetovalnega referenduma – da odpre razpravo, loči strokovne od političnih argumentov, opozori na pomanjkljivosti, nujne prednosti, predvsem pa k tehtnemu razmisleku povabi vsakega slovenskega državljana z volilno pravico.

Kot seniorji Gibanja Svoboda podpiramo predloge za posvetovalni referendum.

Ob tem se moramo zavedati, da potrditi ali zavrniti referendumsko vprašanje torej še ne pomeni sprejeti ali zavrniti zakonske rešitve. Razprava, ki smo ji priča v teh dneh, se je kot kaže sprevrgla v novo politično demagogijo. Le-ta pa v slovenski družbeni prostor vnaša nove ideološke predsodke in razdore, samo tehtno in še kako aktualno vsebinsko argumentacijo pa pušča ob strani. Kot seniorji Gibanja Svoboda podpiramo predloge za posvetovalni referendum, saj lahko tako jasno izrazimo svoje mnenje o teh pomembnih vprašanjih, nikakor pa ne pristajamo na vnaprejšnje diskvalifikacije in zavajanja nasprotnikov.

Zadnji video posnetki

Oglejte si video izjave, posnetke in nagovore o različnih temah in politikah Gibanja Svoboda. V Svobodi zagovarjamo osebni pristop.

Preglej celotno video galerijo
Za svobodo in mir se je zmeraj vredno boriti
Tomaž Vesel o vlogi kandidata za evropskega komisarja
Tomaž Vesel o svojem pogledu na listo kandidatk in kandidatov Svobode
Verjamemo v enotno in solidarno Evropo