Predsednik vlade in Gibanja Svoboda dr. Robert Golob ter ministrica za zdravje dr. Valentina Prevolnik Rupel sta bila v sredo na obisku v Murski Soboti, kjer sta se udeležila slovesnosti ob 95. obletnici delovanja Zdravstvenega doma Murska Sobota ter si ogledala prenovljene prostore tamkajšnje bolnišnice. V izjavi ob obisku je premier napovedal tudi ključne spremembe zdravstvene zakonodaje, ki bodo jasno razmejile javno in zasebno zdravstvo. 

»Izhodišča se tičejo predvsem razmejitve med javnim in zasebnim. Ta zakon bo poskrbel za krepitev javnega zdravstva in za to, da bo mešanja in prepletanja med javnim in zasebnim v bodoče bistveno manj,« je dejal predsednik vlade in Gibanja Svobode dr. Robert Golob po tem, ki si je v sredo skupaj z ministrico za zdravje dr. Valentino Prevolnik Rupel v Murski Soboti ogledal nov prizidek negovalnega oddelka splošne bolnišnice.  

Izhodišča se tičejo predvsem razmejitve med javnim in zasebnim. Ta zakon bo poskrbel za krepitev javnega zdravstva in za to, da bo mešanja in prepletanja med javnim in zasebnim v bodoče bistveno manj.

Nova zakonodaja, ki je trenutno v fazi koalicijskega usklajevanja, bo postavila strožje omejitve za delo preko ur v zasebnih zdravstvenih ustanovah s ciljem okrepitve javnega zdravstvenega sistema. Premier je izpostavil, da bo nova zakonodaja omogočila zaposlenim v javnem sektorju, da bodo svoj čas in energijo primarno namenili delu v javnem zdravstvenem sistemu, medtem ko bo delo preko ur v zasebnih ustanovah bolj omejeno ali celo prepovedano. 

»Cilj zakona je okrepiti javno zdravstvo. V njem je kar nekaj izhodišč za ločitev javnega in zasebnega zdravstva, na primer določitev pogojev za pridobitev soglasja za delo izven javnega sektorja, ureditev koncesij, možnosti za izmenjavo kadra in materialnih zmogljivosti med javnimi zdravstvenimi zavodi in tako dalje,« je glede načrtovanih sprememb zakonodaje povedala ministrica dr. Prevolnik Rupel. Dejala je, da so potrebne za izboljšanje dostopnosti in kakovosti zdravstvenih storitev za paciente. 

Pomurje je svetla točka slovenskega zdravstva 

»Danes sem se lahko prepričal, da je za bolnike v Murski Soboti izjemno dobro poskrbljeno, da je zdravstveno osebje zelo srčno in predano, za kar se jim iskreno zahvaljujem,« je po obisku še dejal premier dr. Golob, ki je izrazil zadovoljstvo nad stanjem pomurskega zdravstva in ga je označil za enega izmed vodilnih v državi na področju primarne zdravstvene oskrbe. Ob tem je pohvalil napore vlaganja v izboljšave, kot so novi prostori v ZD Murska Sobota, ki so prispevali k povečanju kakovosti zdravstvene oskrbe v regiji.  

Danes sem se lahko prepričal, da je za bolnike v Murski Soboti izjemno dobro poskrbljeno, da je zdravstveno osebje zelo srčno in predano, za kar se jim iskreno zahvaljujem.

Zadnji video posnetki

Oglejte si video izjave, posnetke in nagovore o različnih temah in politikah Gibanja Svoboda. V Svobodi zagovarjamo osebni pristop.

Preglej celotno video galerijo
Za svobodo in mir se je zmeraj vredno boriti
Tomaž Vesel o vlogi kandidata za evropskega komisarja
Tomaž Vesel o svojem pogledu na listo kandidatk in kandidatov Svobode
Verjamemo v enotno in solidarno Evropo