Odlične novice za Zasavje. 40 milijonov vreden projekt gradnje ceste Hrastnik-Zidani Most, ki ga Zasavke in Zasavci čakajo že dve desetletji, bi lahko začeli leta 2025.

Odlične novice za Zasavje. 40 milijonov vreden projekt gradnje ceste Hrastnik-Zidani Most, ki ga Zasavke in Zasavci čakajo že dve desetletji, bi lahko začeli leta 2025, je na sestanku z zasavskimi župani sporočila ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek, ki prihaja iz vrst Gibanja Svoboda. Sestanka sta se udeležila tudi zasavska poslanca Svobode Gašper Ovnik in Teodor Uranič, ki na nujnost projekta opozarjata že vse od začetka mandata. 

»Cesta Hrastnik-Zidani Most gre v življenje. Tako zasavski župani kot poslanca iz vrst Gibanja Svoboda so mi povedali, da je to, kar smo danes dali na mizo, za Zasavje res pomemben projekt. Vesela sem, da sem danes lahko vsem povedala, da nam je te stvari po dolgih letih ali kar desetletjih uspelo premakniti z mrtve točke,« je po sestanku povedala ministrica Alenka Bratušek. Pojasnila je, da jim je v letošnjem letu uspelo zagotoviti dodatnih 400.000 evrov za nadaljevanje priprave projektne dokumentacije. 

V naslednjem letu je predvidena vloga za izdajo soglasja, proti koncu leta 2024 bi objavili razpis za izvajalca gradbenih del, leta 2025 pa bi začeli gradnjo prvega odseka. »Za projekt so pravice porabe zagotovljene, kar pomeni, da bo imel absolutno prioriteto tudi pri načrtovanju proračunov za leto 2024 in 2025,« je še dodala Bratušek.

Gre za zgodovinsko prelomnico

Zasavska poslanca Svobode Gašper Ovnik in Teodor Uranič, ki na nujnost omenjenega projekta opozarjata že vse od začetka mandata, sta z novicami izjemno zadovoljna. 

Gašper Ovnik, poslanec Gibanja Svoboda: »Danes je en zgodovinski trenutek, prelomnica v izgradnji ceste Hrastnik-Zidani Most. Stvar, ki se je vlekla več kot 20 let, se je v enem letu s papirja prelila v realnost. Razvoj, ki ga lahko prinese izgradnja te ceste Zasavju, torej v Hrastniku, Trbovljah in Zagorju ob Savi, lahko gre samo navzgor. Velika zahvala ministrstvu za odzivnost in vladi za odločitev, ki se nekako drži reka ‘kjer je volja, je tudi pot’. Volja je nakazana, poti pa bom rekel zasavski ‘Srečno!’«

Teodor Uranič, poslanec Gibanja Svoboda: »S tem projektom bomo v Zasavju dobili neko novo okno v svet. Projekt se je vlekel že praktično četrt stoletja in Zasavci smo imeli občutek, da smo neka pozabljena regija, predvsem na področju povezav z drugimi deli Slovenije. Na srečo se stvari zdaj premikajo in rad bi se zahvalil predsedniku vlade dr. Robertu Golobu in ministrici za infrastrukturo Alenki Bratušek. Jasno smo pokazali, da smo v Gibanju Svoboda razvojno naravnani, da gledamo tudi na malega človeka, na regije, decentralizacijo.«

Ob začetku del obljubljena godba za ministrico

Novice so se razveselili tudi zasavski župani. »Zdaj pred vami obljubljam, da bomo ministrico in ekipo, ko bodo zabrneli prvi stroji, pričakali z rudarsko in steklarsko godbo. Tista vlada, ki se bo tega lotila z deli, ne samo s papirji, si zasluži vse pohvale,« je dejal župan Hrastnika Marko Funkl. 

»In tukaj gre tudi zahvala v imenu občank in občanov Zasavja, da smo dobili konkretne podatke in konkretne roke, kako naj bi se ta cesta zgradila. Tako da se zahvaljujem ministrici, poslancema iz poslancem iz Zasavja in pa seveda tudi predsedniku vlade, ki vedo, kakšna je situacija v Zasavju in da to ni privilegij, ampak nekaj, kar nam pripada,« pa je poudaril župan Zagorja ob Savi Matjaž Švagan in dodal, da se je v času, ko se borijo za projekt gradnje te ceste, zamenjalo že 14 ministrov, ki so vsi po vrsti zatrjevali, da je ta cesta najbolj problematična v državi, tokrat pa so prvič po 20 letih slišali zares pozitivno informacijo. 

Zadnji video posnetki

Oglejte si video izjave, posnetke in nagovore o različnih temah in politikah Gibanja Svoboda. V Svobodi zagovarjamo osebni pristop.

Preglej celotno video galerijo
Za svobodo in mir se je zmeraj vredno boriti
Tomaž Vesel o vlogi kandidata za evropskega komisarja
Tomaž Vesel o svojem pogledu na listo kandidatk in kandidatov Svobode
Verjamemo v enotno in solidarno Evropo