Predsednik vlade in Gibanja Svoboda dr. Robert Golob si je ta teden ogledal potek gradnje 87 novih neprofitnih stanovanj v Ljubljani. Ob tej priložnosti je napovedal vzpostavitev sistemskega financiranja izgradnje javnih stanovanj, za kar bo vlada v naslednjih desetih letih namenila približno milijardo evrov. 

»Verjamem, da je prav to najboljše sporočilo mladim, ki so na začetku svoje poklicne kariere. Namen javnih stanovanj je ravno to, da postane obdobje ustvarjanja lastnega doma nekaj, kar je dostopno vsem,« je ob tem poudaril premier.  

Verjamem, da je prav to najboljše sporočilo mladim, ki so na začetku svoje poklicne kariere. Namen javnih stanovanj je ravno to, da postane obdobje ustvarjanja lastnega doma nekaj, kar je dostopno vsem

Spomnil je, da je reševanje stanovanjske problematika področje, ki mu vlada in Gibanje Svoboda skupaj s koalicijskima partnericama že od začetka mandata namenjamo veliko pozornosti.  

»Do zdaj je v Sloveniji obstajala množica institucij, od republiškega stanovanjskega sklada do mestnih oziroma občinskih stanovanjskih skladov in vsak od njih se je trudil po svojih najboljših močeh, da bi naslovil problematiko pomanjkanja javnih neprofitnih stanovanj. Mi smo se zavezali, da bomo na tem področju naredili korenit premik in to je, da bomo vse te akterje povezali na način, da bomo skupaj z njimi pod enim zakonodajnim okvirjem in s pomočjo financiranja, ki jih bo zagotovila vlada, dali zagon temu področju,« je premier dr. Golob pojasnil ukrep, s katerim bo vlada spodbudila gradnjo javnih najemniških stanovanj po celotni Sloveniji.  

Mi smo se zavezali, da bomo na tem področju naredili korenit premik in to je, da bomo vse te akterje povezali na način, da bomo skupaj z njimi pod enim zakonodajnim okvirjem in s pomočjo financiranja, ki jih bo zagotovila vlada, dali zagon temu področju

»Za naslednjih deset let bomo vsako leto zagotovili do 100 milijonov evrov za financiranje gradnje javnih stanovanj širom Slovenije. Pri tem bomo dali prednost stanovanjem, ki gradi republiški stanovanjski sklad oziroma občinski stanovanjski skladi. Zato, ker so oni tisti, ki imajo na razpolago danes in zemljišča in projekte, niso pa imeli sistemskih virov, da bi lahko temu področju dali korenit pospešek. S sprejemom teh izhodišč in potem zakonodaje bomo dosegli ravno to, prešli pa bomo dobesedno iz prve v tretjo ali četrto prestavo,« je še povedal premier.  

Za naslednjih deset let bomo vsako leto zagotovili do 100 milijonov evrov za financiranje gradnje javnih stanovanj širom Slovenije

Zadnji video posnetki

Oglejte si video izjave, posnetke in nagovore o različnih temah in politikah Gibanja Svoboda. V Svobodi zagovarjamo osebni pristop.

Preglej celotno video galerijo
Za svobodo in mir se je zmeraj vredno boriti
Tomaž Vesel o vlogi kandidata za evropskega komisarja
Tomaž Vesel o svojem pogledu na listo kandidatk in kandidatov Svobode
Verjamemo v enotno in solidarno Evropo