V sredo 30. avgusta se je v Portorožu začela poletna šola Gibanja Svoboda Mladi.

V sredo 30. avgusta se je v Portorožu začela poletna šola Gibanja Svoboda Mladi. Trajala je do nedelje, 50 mladih udeležencev iz celotne Slovenije pa je v sklopu poletne šole na 13 okroglih mizah in delavnicah razpravljalo o temah kot so zeleni preboj, promet, duševno zdravje, javna uprava, digitalizacija in še številnih drugih.  

Prvi dan

»Če je 10 ljudi, ki mislijo dobro in želijo v družbi doseči pozitivne spremembe, tiho, jih lahko trije negativci, ki so glasni in sprememb ne želijo, preglasijo. Zato bodite glasni, bodite glas sprememb in bodite nosilci sprememb na bolje.«

Preteklo sredo so se mladi iz Gibanja Svoboda Mladi odpravili na poletno šolo v Portorož. Gre za dogodek, ki so ga mladi letos organizirali prvič, udeležencem pa daje lepo priložnost tako za bolj strokovno izmenjavo mnenj kot za sproščen klepet z ministri, poslanci, evropskimi poslanci in ostalimi predstavniki stranke Gibanja Svoboda o različnih, za mlade pomembnih temah in vprašanjih. 

Udeležence sta uvodoma nagovorila podpredsednik stranke Matej Arčon in predsednik Gibanja Svoboda Mladi Matej Grah, razpravi pa sta se nato pridružila tudi minister za vzgojo in izobraževanje dr. Darjo Felda in ministrica za digitalno preobrazbo dr. Emilija Stojmenova Duh. Z mladimi so delili svoje karierne izkušnje in razpravljali o različnih projektih in izzivih, s katerimi se soočajo na svojih resorjih. Vsi sogovorci so poudarili, da so mladi s svojimi idejami in predlogi pomemben glas pri ustvarjanju boljše prihodnosti za vse, Gibanje Svoboda Mladi pa jim daje odlično priložnost, da so slišani.

Na prvi okrogli mizi poletne šole so se udeleženci nato z ministrom pristojnim za prometno politiko Bojanom Kumrom dotaknili vprašanja sedanjosti in prihodnosti prometa v Sloveniji.

Drugi dan

V prihajajočem letu nas čakajo zelo pomembne volitve v Evropski parlament. Ker bo Gibanje Svoboda Mladi aktivno sodelovalo pri vsebinski in organizacijski pripravi nanje in, ker si želijo tudi imeti svoje kandidate na evropskih volitvah, so drugi dan poletne šole začeli z delavnico o tej temi. Izmenjali so ideje in poglede o tem, v kakšni Evropi želijo živeti mladi. Vodila sta jo Nika Podakar in Matej Grah. 

Na delavnici o duševnem zdravju in stresu so mladi imeli priložnost, da poglobijo svoje razumevanje te izjemno pomembne teme, o kateri se v družbi žal še vedno premalo govori. Vodili sta jo prof. dr. Mojca Zvezdana Dernovšek in dr. Agata Zupančič. 

V popoldanskem času so udeleženci poletne šole serijo treh okroglih miz začeli z ministrom za visoko šolstvo, znanost in inovacije dr. Igorjem Papičem. Pogovarjali so se o številnih temah, ki mlade zelo neposredno zadevajo. Govorili so o problematiki pomanjkanja kapacitet v študentskih domovih, študentskih izmenjavah, položaju mladih raziskovalcev in še številnih drugih vprašanjih.

Na okrogli mizi o policiji je minister za notranje zadeve Boštjanom Poklukar razložil kakšna je njegova vloga v organizacijski strukturi policije, ter zakaj je tako pomembno, da se tega organa ne podreja interesom politike.

Nazadnje pa se je mladim na okrogli mizi pridružil še minister za obrambo Marjan Šarec. Govoril je o gasilcih in civilni zaščiti, kar je še posebej aktualna in pomembna tema v luči poplav z začetka avgusta. Tudi na podlagi izkušenj iz prve roke je minister udeležencem razložil, kje smo bili pri spopadanju s to naravno nesrečo uspešni in kje so po njegovem še možnosti za izboljšave. 

Tretji dan

»Vi ste upanje in prihodnost stranke Svoboda. Bodite naša slaba vest, bodite aktivni, kritični, predvsem pa poskrbite, da se vaš glas sliši. Mi vam bomo pri tem vedno stali ob strani

Tretji dan poletne šole sta se mladim kot gosta prva pridružila generalna sekretarka Gibanja Svoboda Vesna Vuković in poslovni direktor stranke Peter Majerle. V pogovoru sta razpravljala o svojem delu, razlogih za to, da sta vstopila v politiko, svojem pogledu na stranko Svoboda danes, predvsem pa sta poudarila, da bo vodstvo stranke mladim vedno stalo ob strani. 

Javno nastopanje in govorjenje pred večjim številom ljudi je za marsikoga zelo neprijetno in stresno. Kako smo lahko pri tem kljub vsemu uspešni in prepričljivi, nam je na delavnici retorike razložila državna sekretarka, pristojna za področje odnosov med Republiko Slovenijo in avtohtono slovensko narodno skupnostjo v sosednjih državah ter med Republiko Slovenijo in Slovenci po svetu Vesna Humar.

Dan so na poletni šoli zaključili s pogovorom z ministrico za javno upravo Sanjo Ajanović Hovnik o kvalitetni javni upravi. Svoje znanje in izkušnje o tej in še številnih drugih temah, ki so jih med pogovorom odprli, je ob ministrici delil tudi Brane Golubović.

Četrti dan 

»Mladi ste s svojimi predlogi in idejami pogosto bolj ambiciozni kot starejši. Pomembno je, da imamo v stranki dobro zastopane različne generacije, s tem pa tudi pretok idej in znanja. Nenazadnje zato, ker boste čez nekaj let vi v vlogi odločevalcev« 

Sobotno dopoldne so udeleženci poletne šole preživeli v družbi štirih poslancev Gibanja Svoboda. Z njimi so bili Sara Žibrat, Lenart Žavbi, Tamara Kozlovič in Robert Janev. V pogovoru so z mladimi delili svoje izkušnje iz poslanskih klopi, govorili o svojih razlogih za vstop v politiko in o tem, kako vidijo delo poslanca državnega zbora.

Na okrogli mizi o mladih v digitalnem svetu so udeleženci gostili evropsko poslanko Ireno Jovevo. Govorili so o sovražnem govoru, poslankinem prizadevanju za možnost uporabe slovenščine na digitalnih platformah, svobodi medijev, seveda pa so se dotaknili tudi prihajajočih evropskih volitev. 

Zadnja okrogla miza poletne šole je bila posvečena temi, ki je tudi v tem času izjemno pomembna in aktualna, mladim pa je še posebej blizu. Z ministrico za kmetijstvo Ireno Šinko, ministrico za infrastrukturo Alenko Bratušek, ministrom za naravne vire in prostor Urošem Brežanom, evropskim poslancem Klemnom Grošljem in državno sekretarko Tino Seršen so govorili o zelenem preboju. Prisotni govorci so se strinjali, da je še posebej v luči nedavnih poplav v državi potreben temeljit premislek o tem, kako se bomo v prihodnje prilagajali na podnebne spremembe in kako se bodo tega lotili na posameznih resorjih, ki so bili zastopani na okrogli mizi.

Poletna šola se je zaključila v nedeljo, 3. septembra, mladi pa njeno organizacijo in izvedbo ocenjujejo za zelo uspešno. Kot je povedal predsednik GIbanja Svoboda Mladi Matej Grah, je »poletno šolo zaznamoval izrazit prijateljski in timski duh, že samo dejstvo, da smo na poletni šoli imeli tako bogato udeležbo pomembnih gostov, pa kaže, da imajo mladi znotraj stranke pomembno mesto, njihove ideje in predlogi pa imajo veliko težo pri oblikovanju politik za boljšo prihodnost vseh nas. Čeprav sem še pod vtisom čustev, moram povedati, da sem ponosen na celotno ekipo in vse udeležence, ki so kakorkoli prispevali k tako uspešni izvedbi prve poletne šole. Hvaležen sem predvsem za to, da smo uspeli pripeljati takšno zasedbo v Portorož, ter še posebej, da smo izvedli tako kvalitetne panele, med katerimi izstopa tisti o zelenem preboju, saj ga Slovenija s takšno zasedbo zagotovo še ni videla.«

Zadnji video posnetki

Oglejte si video izjave, posnetke in nagovore o različnih temah in politikah Gibanja Svoboda. V Svobodi zagovarjamo osebni pristop.

Preglej celotno video galerijo
Za svobodo in mir se je zmeraj vredno boriti
Tomaž Vesel o vlogi kandidata za evropskega komisarja
Tomaž Vesel o svojem pogledu na listo kandidatk in kandidatov Svobode
Verjamemo v enotno in solidarno Evropo