Odziv Gibanja Svoboda Mladi, svetnic in svetnikov Gibanja Svoboda v mariborskem mestnem svetu ter mariborskih poslank in poslancev Gibanja Svoboda.

Odziv Gibanja Svoboda Mladi, svetnic in svetnikov Gibanja Svoboda v mariborskem mestnem svetu ter mariborskih poslank in poslancev Gibanja Svoboda glede odločitve mariborskega župana Saše Arsenoviča, da razpisa štipendij za nadarjene dijake in študente v letošnjem letu ne bo.

Za Gibanje Svoboda Mladi so med ključnimi prioritetami kadrovske štipendije ter prenova sistema kadrovskega štipendiranja. Ob tem se zavzemamo za povečanje mase štipendij, ki bodo služile kot motivacija in nagrada za vložen trud in uspeh posameznika. 

Odločitev župana Mestne občine Maribor, da razpisa štipendij za nadarjene dijake in študente v letošnjem letu ne bo, je nesprejemljiva. Štipendije služijo kot dodatna motivacija, dodana vrednost občine in tudi pomoč tistim dijakom in študentom, ki jo potrebujejo. Za županovo odločitev, da bodo v šolskem letu 2023/2024 ostali brez štipendij, so nadarjeni dijaki in študentje izvedeli tik pred začetkom šolskega leta. To je do mladih v Mariboru vsaj nespoštljivo. Izjava mariborskega župana nas v Gibanju Svoboda Mladi ne prepriča, zato ga pozivamo, da svojo odločitev nemudoma spremeni. Dogajanje bomo še naprej pozorno spremljali.

Svetniška skupina Gibanja Svoboda v mariborskem mestnem svetu je župana že večkrat opozorila na njegove samovoljne poteze pri izvrševanju poračuna. Že pred poletjem so svetnice in svetniki opozorili na neizvrševanje sprejetega proračuna, ko je župan samovoljno zmanjšal proračunska sredstva za šport, kulturo, mlade in socialo. Zgodba se očitno ponavlja.

Javnost zdaj želijo preslepiti z županovo izjavo, da občina z drugimi deležniki prav od danes naprej išče optimalne rešitve za štipendijsko politiko. Škoda, da se tega ni spomnil že v preteklih letih županovanja ali vsaj pri pripravi letošnjega proračuna. Z vsako potezo, ki jemlje že odobren proračunski denar za dejavnosti, ki dvigujejo kakovost življenja ljudi v mestu ob Dravi, pa župan dokazuje, da je njegova prioriteta vlaganje v zidove in ne v ljudi. 

Takšnega načina dela in razmišljanja mariborski mestni svetnice in svetniki Gibanja Svoboda ne podpiramo. Zato zahtevamo, da župan nemudoma začne izvrševati naloge, za katere je mestni svet dal soglasje s sprejetjem občinskega proračuna za leto 2023, vključno s takojšnjim razpisom za štipendije nadarjenim dijakom in študentom.

Županova odločitev je nesprejemljiva tudi za mariborske poslanke in poslance Gibanja Svoboda, zato ga prav tako pozivajo, da jo takoj spremeni.

Zadnji mejnik

Klemen Boštjančič postal podpredsednik Gibanja Svoboda

Svet stranke Gibanje Svoboda je 27. marca 2024 mag. Klemna Boštjančiča imenoval za novega podpredsednika Gibanja Svoboda. Mag. Boštjančič se je tako pridružil dvema dosedanjima podpredsednikoma, poslanki Sari Žibrat in ministru Mateju Arčonu.