Oktobra lani pa je vlada v okviru dogovora za plače v javnem sektorju za leti 2022 in 2023 povišala tudi plače poklicnih gasilcev. Sestavni del dogovora je bila priprava plačne reforme do ...

Odbor državnega zbora za obrambo je na zahtevo opozicijske SDS razpravljal o odpravi plačnih nesorazmerij v poklicnem gasilstvu. Že iz vsebine zahteve je razvidno, da želi SDS nedavne gasilske proteste izkoristiti za ponovni napad na vlado dr. Roberta Goloba. Ministrskemu zboru namreč brez kakršnekoli utemeljitve očita nepripravljenost voditi dialog s sindikati. Da gre za politično zavajanje, govori dejstvo, da je ministrstvo za javno upravo prva pogajanja z reprezentativnimi sindikati – udeležili so se jih tudi poklicni gasilci – izvedla že 20. junija lani. Sestanki so nato sledili skorajda na tedenski ravni.

Oktobra lani pa je vlada v okviru dogovora za plače v javnem sektorju za leti 2022 in 2023 povišala tudi plače poklicnih gasilcev. Sestavni del dogovora je bila priprava plačne reforme do 30. junija letos. Tudi sklepi, ki jih na predlog koalicije tokrat sprejel odbor za obrambo, potrjujejo prizadevanja Gibanja Svobode, vlade in koalicije za odpravo plačnih nesorazmerij v dobro poklicnih gasilcev in tudi vseh ostalih poklicnih skupin. »Dajmo vladi priložnost in čas, da skozi strpen socialni dialog izvede plačno reformo. Vlada je na oblasti manj kot leto dni, rešuje pa težave, ki so se kopičile več kot desetletje,« je pozval naš poslanec Aleš Rezar.

Parlamentarni odbor je tako v sprejetih sklepih predlagal vladi, naj zahteve sindikata poklicnih gasilcev o odpravi plačnih nesorazmerij obravnava v okviru pogajanj o prenovi plačnega sistema v javnem sektorju. Pri uvrščanju poklicnih gasilcev v plačne razrede pa naj vlada upošteva posebnosti opravljanja dela, zahtevnost delovnih mest, posebne pogoje dela ter specifična osnovna in dodatna strokovna znanja in izurjenost, odgovornost in pooblastila ter psihofizične in umske napore gasilskega poklica.

Poleg tega je odbor za obrambo, ki mu predseduje poslanec Svobode dr. Martin Premk, vlado še pozval, naj pri uvrščanju poklicnih gasilcev v plačne razrede upošteva tudi značilnosti drugih poklicnih skupin oziroma delovnih mest, ki jih je medsebojno mogoče primerjati glede na vsebino nalog in poklicno poslanstvo. Pri tem naj ministrski zbor sledi načelu enakega plačila za delo na primerljivih delovnih mestih. »SDS z nesmiselnim očitkom, da zdajšnja vlada kaže prezir do poklica gasilca, le dokazuje, da želi na plečih gasilcev nabirati politične točke,« je še opozorila naša poslanka Andreja Rajbenšu.

Zadnji video posnetki

Oglejte si video izjave, posnetke in nagovore o različnih temah in politikah Gibanja Svoboda. V Svobodi zagovarjamo osebni pristop.

Preglej celotno video galerijo
Za svobodo in mir se je zmeraj vredno boriti
Tomaž Vesel o vlogi kandidata za evropskega komisarja
Tomaž Vesel o svojem pogledu na listo kandidatk in kandidatov Svobode
Verjamemo v enotno in solidarno Evropo