Evropski poslanec Svobode dr. Klemen Grošelj je skupaj z evropsko poslanko Svobode Ireno Jovevo in še enajstimi parlamentarnimi kolegi Evropskemu svetu poslal poziv, naj začne s pristopnimi ...

Evropski poslanec Svobode dr. Klemen Grošelj je skupaj z evropsko poslanko Svobode Ireno Jovevo in še enajstimi parlamentarnimi kolegi Evropskemu svetu poslal poziv, naj začne s pristopnimi pogajanji z Bosno in Hercegovino.

»Evropska komisija je v torek, 12. marca 2024, priporočila začetek pristopnih pogajanj EU z Bosno in Hercegovino. Od pridobitve statusa kandidatke decembra 2022 je država dokazala svojo zavezanost strateškemu cilju evropskim integracijam z izvedbo ključnih reform in doseganjem oprijemljivih rezultatov,« je v svojem pozivu poudaril evropski poslanec Svobode dr. Klemen Grošelj.

Skupaj z evropsko poslanko Svobode Ireno Jovevo in še enajstimi parlamentarnimi kolegi je namreč Evropskemu svetu poslal poziv, naj začne s pristopnimi pogajanji z Bosno in Hercegovino.

Prepričan je, da mora Evropska unija Bosni in Hercegovini poslati nedvoumno sporočilo: njena prihodnost – in prihodnost Zahodnega Balkana – je v EU: »Zdaj je čas, da EU izpolni svoje obljube. V luči aktualnih geopolitičnih izzivov moramo sprejeti jasnejši in ambicioznejši pristop k politiki širitve. Članstvo v EU je najboljše in najtrdnejše zagotovilo za dolgoročno stabilnost ter blaginjo Zahodnega Balkana, še posebej za BiH. Kljub zapletenemu institucionalnemu in pravnemu okviru, ki temelji na Daytonskem mirovnem sporazumu, ter kljub številnim notranjim in zunanjim grožnjam, s katerimi se sooča, je država dosegla potrebno raven izpolnjevanja meril za članstvo v EU.«

Kot je še poudaril, je evropska perspektiva ter aktiven in konstruktiven pristop Evropske unije še posebej pomemben prav za Bosno in Hercegovino: »Njeni državljani so med vojno v devetdesetih letih prejšnjega stoletja prestali ogromno trpljenja in njihova prizadevanja za uvedbo standardov, norm in vrednot EU si zato še toliko bolj zaslužijo začetek pristopnih pogajanj. Čeprav to dolgujemo predvsem prebivalcem BiH, se moramo zavedati tudi, da je na kocki verodostojnost same širitvene politike EU. BiH bo nedvoumno morala narediti nadaljnji napredek pri potrebnih reformah, vendar je zdaj na EU, da izpolni dano obljubo,« je bil jasen dr. Grošelj.

Dodajamo še seznam vseh evropskih poslancev, podpisanih pod poziv, ki so ga naslovili na predsednika Evropskega sveta Charlesa Michela:

Klemen Grošelj

Irena Joveva

Franc Bogovič

Milan Brglez

Matjaž Nemec

Sophie In’t Veld

Fabio Massimo Castaldo

Gheorghe Falcă

Valter Flego

Mislav Kolakušić

Dietmar Köster

Dorien Rookmaker

Thomas Waitz

Zadnji video posnetki

Oglejte si video izjave, posnetke in nagovore o različnih temah in politikah Gibanja Svoboda. V Svobodi zagovarjamo osebni pristop.

Preglej celotno video galerijo
Za svobodo in mir se je zmeraj vredno boriti
Tomaž Vesel o vlogi kandidata za evropskega komisarja
Tomaž Vesel o svojem pogledu na listo kandidatk in kandidatov Svobode
Verjamemo v enotno in solidarno Evropo