Od nastopa vlade dr. Roberta Goloba se razmere na področju vladavine prava v Sloveniji izboljšale, v poročilu o vladavini prava za leto 2023 ugotavlja Evropska komisija.

Od nastopa vlade dr. Roberta Goloba se razmere na področju vladavine prava v Sloveniji izboljšale, v poročilu o vladavini prava za leto 2023 ugotavlja Evropska komisija.

Izpolnjujemo zaveze

Vladavina prava in spoštovanje pravne države sta zapisana med ključnimi zavezami tako Gibanja Svoboda kot koalicije, zato nas veseli, da je opazen napredek na tem področju zaznala tudi Evropska komisija.

»Ustavili bomo razkroj pravne države in okrepili zaupanje v ključne družbene podsisteme, kot so sodstvo, državno tožilstvo, policija, javni mediji in podjetja v državni lasti,« smo zapisali v program stranke Gibanje Svoboda in iz omenjenega poročila je razvidno, da obljube izpolnjujemo. 

Pozitivni premiki na področju svobode medijev

Še lani – za obdobje, ko je bila na oblasti tretja Janševa vlada – je Evropska komisija opozarjala na slabšanje položaja novinarjev v Sloveniji in priporočila krepitev neodvisnosti javnih medijev, medtem ko v letošnjem poročilu ugotavlja, da je na področju medijske svobode in pluralizma opaziti pozitivne premike, predvsem v luči zagotavljanja ugodnejše klime za delovanje medijev. Prvič po dveh letih je torej v poročilu izražen napredek na področju zagotavljanja medijske svobode, kjer je Evropska komisija pohvalila ureditev razmer na STA in izrecno izpostavila pomen sprememb zakona o RTV Slovenija za zagotavljanje politične neodvisnosti javnega servisa, s čimer je Slovenija izpolnila ključno priporočilo lanskoletnega poročila. Slovenija je tako, kot ugotavljajo v Bruslju, v celoti izvedla priporočilo o krepitvi pravil in mehanizmov za okrepitev neodvisnega upravljanja in uredniške neodvisnosti javnih medijev. Vlada je naredila tudi začetne korake glede zaščite novinarjev.

Napredek tudi na področju civilne družbe in pravosodja

Napredek je Komisija zaznala tudi na področju boja proti korupciji, kjer je, tako še navaja v poročilu, Slovenija v celoti upoštevala priporočilo o odpravi ovir za preiskovanje in pregon primerov korupcije, vključno z zagotovitvijo operativne avtonomije Nacionalnega preiskovalnega urada in povečanjem sredstev državnega tožilstva.

Boj proti korupciji je ena od prednostnih nalog mandata ministra za notranje zadeve Boštjana Poklukarja. »Takoj po prihodu na ministrstvo februarja letos sem podpisal usmeritve in obvezna navodila Policiji za prednostno obravnavanje korupcijskih kaznivih dejanj. Delujemo v smeri, da je preiskovanje teh kaznivih dejanj strokovno, hitro in učinkovito.« Minister Poklukar ob tem še poudarja, da samo z represivnimi ukrepi napredka na tem področju ne moremo doseči in da je »pomembno ozaveščanje vsakega posameznika in družbe kot celote, da izkoreninimo korupcijo, ki zavira napredek sodobne družbe in spodkopa zaupanja v delovanje države«.

Na področju sistema zavor in ravnovesij komisija ugotavlja, da je Slovenija v celoti upoštevala lansko priporočilo o zagotavljanju potrebnih varovalk za finančno avtonomijo neodvisnih organov. Prav tako je zaznala izboljšanje okolja za delovanje civilne družbe.

Evropska poslanca: Slovenija spet na pravi poti

Evropska poslanca Svobode Irena Joveva in dr. Klemen Grošelj pozitivno poročilo o stanju vladavine prava v Sloveniji pozdravljata.

Kot poudarja poslanka Irena Joveva, »v primerjavi s prejšnjima poročiloma, ki sta vsebovala izražanje velike zaskrbljenosti nad pospešenimi poskusi institucionalne razgradnje temeljnih institucij v državi pod vlado z Janezom Janšo na čelu – letošnje poročilo jasno izraža ne le napredek, pač pa zelo jasno potrjuje prizadevanja in dejanja aktualne vlade za izboljšanje razmer v državi na vseh področjih«.

Da so pozitivne trende zaznala tudi že druga podobna poročila, pa je v svojem odzivu zapisal evropski poslanec Svobode dr. Klemen Grošelj: »Lahko rečemo, da je aktualna vlada izpolnila eno izmed pomembnih predvolilnih obljub, česar v poplavi manipulacij in oviranja stranke SDS na domačem političnem parketu ni moč jasno zaznati.  Poročilo jasno kaže, da je bil na področju tako pravosodja kot tudi medijev po menjavi vlade in nastopu mandata nove vlade storjen očiten in viden napredek ter da so se negativni trendi in procesi, ki smo jim bili priča v času Janševe vlade, končali.«

Oba sta ob tem izrazila upanje, da bo s tem konec tudi manipulacij SDS o stanju vladavine prava v Sloveniji, ki so dosegle vrh z izjavo Evropske ljudske stranke (ELS) o stanju v Sloveniji. »Poročilo namreč nedvoumno potrjuje, da gre za manipulacijo, če ne kar očitno laž, kar resno načenja kredibilnost ELS,« poudarja Grošelj. Joveva pa dodaja, da »to poročilo temelji izključno na dejstvih. Je rezultat temeljite analize in preverljivih informacij, ki Slovenijo na evropskem parketu končno in upravičeno spet umešča med stabilne demokratične države«.

Kljub vsem izboljšavam seveda ostaja nekaj nerešenih vprašanj, ki pa niso nastala v zadnjem letu. Eno takšnih je sprejetje ustreznih varovalk za preprečevanje korupcije na področju zdravstva, kar bo vlada dr. Roberta Goloba v nadaljevanju svojega dela nedvomno naslovila.

Zadnji video posnetki

Oglejte si video izjave, posnetke in nagovore o različnih temah in politikah Gibanja Svoboda. V Svobodi zagovarjamo osebni pristop.

Preglej celotno video galerijo
Za svobodo in mir se je zmeraj vredno boriti
Tomaž Vesel o vlogi kandidata za evropskega komisarja
Tomaž Vesel o svojem pogledu na listo kandidatk in kandidatov Svobode
Verjamemo v enotno in solidarno Evropo