Na povabilo županskega kandidata Gibanja Svoboda dr. Vojka Flisa je Maribor obiskal mag. Bojan Kumer, minister za infrastrukturo.

Na povabilo županskega kandidata Gibanja Svoboda dr. Vojka Flisa je Maribor obiskal mag. Bojan Kumer, minister za infrastrukturo. Napovedal je, da se bo gradnja mariborske južne obvoznice pričela v začetku prihodnjega leta, medtem ko je na obisku v krajevni skupnosti Bresternica – Gaj izpostavil, kako pomembno je sodelovanje med državo in lokalno skupnostjo, saj ministrstvo še zmeraj čaka, da občina uredi svoje postopke, preden lahko projekt obnove ceste umesti v državni proračun.

»Južna mariborska obvoznica, katere gradnja je sicer že dolga leta predmet ne samo priprav, ampak tudi vključevanja v proračun, je bila z letošnjim rebalansom proračuna vanj dokončno umeščena. Iščemo tudi možnosti, da bi njeno dokončno izgradnjo v letu 2024 še nekoliko pohitrili, tako da bi projekt teh treh odsekov, ki so predvideni, zaključili namesto leta 2026 že v letu 2025. Za prvi odsek obvoznice, torej odsek od krožišča na Lackovi do Kardeljeve ceste, izvajalec sicer še ni izbran, javno naročilo pa je v teku in verjamem, da bo v kratkem zaključeno in se bodo dela začela v začetku leta 2023,« je na lokaciji v bližini bodoče trase obvoznice povedal minister mag. Bojan Kumer.

Bojan Tičar, v. d. direktorja Direkcije RS za infrastrukturo, je dodal, da je javni razpis v teku, imajo ponudbe, ki jih ocenjujejo, odločitev pa bodo lahko sprejeli v zelo kratkem času. »Sledi pravnomočnost odločitve in podpis pogodbe. Višina investicije za prvo fazo je okoli 20 milijonov evrov. Pomembno za celotno investicijo je tudi, da je za nadaljevanje, torej za projektiranje druge in tretje faze, že zagotovljen, pri čemer želimo, da bi vse potrebne postopke pa za drugo in tretjo fazo izvedli v času gradnje prvega odseka. Samo tako bo Maribor lahko dobil prepotrebno obvoznico v predvidenem času.«

 Dr. Vojko Flis, kandidat Gibanja Svoboda za župana Maribora je izpostavil, da »bo sedaj, tudi zaradi izjemnega angažiranja poslank in poslancev Gibanja Svoboda iz Maribora, ki seveda problematiko dobro poznajo in se zavedajo, da je cesta nujno potrebna ne samo za mesto, ampak tudi za promet celotne dravske doline, le prišlo do začetka gradnje. Južna obvoznica je investicija, ki je že dolgo v pripravi, kot kandidat največje vladne stranke pa sem povabil ministra mag. Bojana Kumra na ogled trenutne situacije. Stojimo ob cesti, po kateri praktično nikoli ne prenehajo voziti avtomobili in jasno je, da brez obvoznice, ki bo razbremenila lokalni promet, ne moremo naprej

Minister mag. Bojan Kumer, Bojan Tičar, v. d. direktorja DRSI, Lena Grgurevič, poslanka Gibanja Svoboda in dr. Vojko Flis so se v nadaljevanju obiska v Brestrnici srečali s Primožem Hedlom, predsednikom sveta krajevne skupnosti ter predstavnicami in predstavniki KS Gaj – Brestrnica. Predstavili so perečo problematiko ceste skozi center kraja na Gaj. Že leta popolnoma neurejeno cestišče, ki je tudi zelo nevarno za vse udeleženke in udeležence, ozko in mestoma komaj prevozno, je problematika, na katero opozarjajo že zelo dolgo. In ne samo opozarjajo, pridobili so soglasja občank in občanov za odkupe, nenehno pozivajo pristojne k ukrepanju, pa vendar občina ureditev problematike prelaga. »Državna dokumentacija je pripravljena. Že dalj časa je na občini, da naredi svojo domačo nalogo. Na ministrstvu se zavedamo pomembnosti ureditve te ceste, kar dokazujemo tudi s podporo pri postopkih. A dokler občina ne uredi zadev, za katere je pristojna, tudi sredstev v državnem proračunu ne moremo načrtovati,« je povedal minister Kumer.

 

Zadnji video posnetki

Oglejte si video izjave, posnetke in nagovore o različnih temah in politikah Gibanja Svoboda. V Svobodi zagovarjamo osebni pristop.

Preglej celotno video galerijo
Za svobodo in mir se je zmeraj vredno boriti
Tomaž Vesel o vlogi kandidata za evropskega komisarja
Tomaž Vesel o svojem pogledu na listo kandidatk in kandidatov Svobode
Verjamemo v enotno in solidarno Evropo