Poslanke in poslanec Svobode Mateja Čalušić, Robert Janev, Tamara Kozlovič in Tamara Vonta so na ministrico za zunanje in evropske zadeve Tanjo Fajon naslovili poslansko vprašanje glede ...

Poslanke in poslanec Svobode Mateja Čalušić, Robert Janev, Tamara Kozlovič in Tamara Vonta so na ministrico za zunanje in evropske zadeve Tanjo Fajon naslovili poslansko vprašanje glede diskriminatornega postopka podaljšanja vozniškega dovoljenja za pripadnike slovenske manjšine v Italiji, ki imajo v imenu in priimku šumnike.

»V zadnjih dneh lahko spremljamo medijske objave, da morajo pripadniki slovenske manjšine v Italiji ob podaljšanju vozniškega dovoljenja doplačati 150 evrov za pravilen zapis njihovega imena in priimka v izvirniku, torej s šumniki slovenske abecede,« so v svojem vprašanju zunanji ministrici na razmere opozorili štirje poslanci Svobode.

Ob tem opozarjajo, da sta »pravilno napisana ime in priimek vsakega posameznika v vozniškem dovoljenju njegova osebna pravica in hkrati tudi dolžnost italijanskih oblasti, da ga pravilno zapišejo, ne pa razkošje, za katerega je treba plačati visoko ceno, poleg tega pa nanj čakati deset dni dlje od običajnega postopka, kjer gre za dovoljenje brez šumnikov«.

Sicer skupni stroški podaljšanja vozniškega dovoljenja pri italijanskem avtomobilskem klubu ACI znašajo med 60 in 100 evrov, odvisno od regije, v kateri se oseba nahaja, pri avtomobilskem klubu ACI v Trstu pa podaljšanje stane 95 evrov. »To pomeni, da morajo pripadniki slovenske manjšine v Italiji, ki imajo v imenu ali priimku vsaj en šumnik, sedaj za podaljšanje vozniškega dovoljenja plačati okrog 250 evrov, kar je nesprejemljivo in diskriminatorno,« so še zapisali.

Zato ministrico za zunanje in evropske zadeve sprašujejo, kako bo ukrepala, da se tovrstne krivice pripadnikom slovenske manjšine, ki živijo v Italiji, ne bodo več dogajale.

Ob tem predlagajo še, da v skladu s svojimi pristojnostmi od italijanskih oblasti zahteva, da se nov diskriminatoren predpis nemudoma ukine, tistim pripadnikom slovenske manjšine, ki so za podaljšanje dovoljenja omenjenih 150 evrov že plačali, pa se ta znesek čim prej povrne.

Zadnji video posnetki

Oglejte si video izjave, posnetke in nagovore o različnih temah in politikah Gibanja Svoboda. V Svobodi zagovarjamo osebni pristop.

Preglej celotno video galerijo
Za svobodo in mir se je zmeraj vredno boriti
Tomaž Vesel o vlogi kandidata za evropskega komisarja
Tomaž Vesel o svojem pogledu na listo kandidatk in kandidatov Svobode
Verjamemo v enotno in solidarno Evropo