Fakulteti za vede o zdravju Univerze na Primorskem, ki s približno 1500 študenti in 100 zaposlenimi domuje na zgolj 2000 kvadratnih metrih v Splošni bolnišnici Izola, se po nekaj letih intenzivnih prizadevanj vendarle obeta rešitev hude prostorske stiske. Vlada dr. Roberta Goloba je namreč 26. marca letos na seji svojega odbora za državno ureditev in javne zadeve sklenila, da v veljavni Načrt razvojnih programov 2024-2027 uvrsti projekt gradnje nove fakultetne stavbe. K tej odločitvi je pomembno prispevalo tudi prizadevanje poslancev Svobode Tamare Kozlovič in Roberta Janeva ter donedavne poslanke Svobode, sedaj ministrice za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Mateje Čalušić. Trojica primorskih poslancev je namreč v pogovorih s predstavniki ministrstev za visoko šolstvo, znanost in inovacije ter za finance na čelu z obema ministroma, dr. Igorjem Papičem in Klemnom Boštjančičem, večkrat opozorila na nujno potrebo po novogradnji. Kozlovič, Janev in Čalušić zato pozdravljajo zagotovitev sredstev za projekt.

Projekt novogradnje ocenjen na dobrih 18,1 milijona evrov

Na izolski fakulteti za vede o zdravju se od leta 2017 zaradi povečanja števila akreditiranih študijskih programov nenehno povečuje tudi število študentov in zaposlenih. Sedanji prostori zato že dalj časa ne zadoščajo potrebam glede kakovosti učnega in raziskovalnega procesa ter tako omejujejo možnosti za razvoj fakultete in akreditacijo dodatnih programov. Projekt novogradnje je ocenjen na nekaj več kot 18,1 milijona evrov. Predvidena je gradnja večnadstropne stavbe v izmeri približno 6000 kvadratnih metrov neto uporabnih, tehničnih in komunikacijskih površin (brez upoštevanja pokritih parkirišč), z lastnim dostopom in s parkiriščem na parceli v neposredni bližini bolnišnice.

V večjih in sodobnih prostorih boljši pogoji za učni proces in raziskovalno delo

Nova fakultetna stavba bo ponudila predavalnice, laboratorije, specialne učilnice za zdravstveno nego, fizioterapijo, vajalnice, kuhinjo za prehransko načrtovanje, telovadnico s pregradnimi stenami, itd. Načrti predvidevajo večnamensko uporabo prostorov in modularne stene, ki omogočajo pregrado večjega prostora v več manjših. Večji in sodoben objekt bo omogočil povečanje sprejema študentov in razpisovanje novih smeri, močno se bodo izboljšali tudi pogoji za učni proces in raziskovalno delo.

Večino denarja iz naslova proračunskih sredstev ministrstva za zdravje

Projekt se bo za celotno obdobje veljavnosti financiral s proračunskimi sredstvi ministrstva za zdravje v predvideni višini nekaj manj kot 13 milijonov evrov, preostanek pa s sredstvi ministrstva za visoko šolstvo, znanost in inovacije (nekaj manj kot 3,1 milijona evrov) in lastnimi viri Univerze na Primorskem (skoraj 2,1 milijona evrov).

Nova fakultetna stavba nared predvidoma v letu 2027

Po uvrstitvi projekta v načrt razvojnih programov bo univerza pristopila k postopku oddaje javnega naročila za izbor izvajalcev storitev priprave projektne dokumentacije in nadaljnje investicijske dokumentacije ter k oddaji javnega naročila za izbor izvajalca gradbeno obrtniških del in nabavi opreme. Projekt bi se tako predvidoma zaključil v letu 2027.

Zadnji video posnetki

Oglejte si video izjave, posnetke in nagovore o različnih temah in politikah Gibanja Svoboda. V Svobodi zagovarjamo osebni pristop.

Preglej celotno video galerijo
Za svobodo in mir se je zmeraj vredno boriti
Tomaž Vesel o vlogi kandidata za evropskega komisarja
Tomaž Vesel o svojem pogledu na listo kandidatk in kandidatov Svobode
Verjamemo v enotno in solidarno Evropo