Okrogla miza o kmetijstvu, ki je bila danes v Kranjski Gori je pokazala, da so izzivi kmetijstva, predvsem kmetijstva v alpskem prostoru, veliki in bodo v prihodnje še večji. 

Na okrogli mizi, ki se je je udeležila tudi ministrica Mateja Čalušić, so kmetje in predstavniki agrarnih skupnosti izpostavili problem volka, zaradi katerega opuščajo rejo drobnice, krajšo rastno dobo rastlin, kar je posledica podnebnih sprememb, zaraščanje planin in podobno.  

Ministrica je povedala, da je sobivanje kmetijstva in turistične dejavnosti lahko problem, ni pa nujno, da je temu tako. Kadar sta med kmeti in turističnim gospodarstvom sodelovanje in posluh, so rešitve navadno dobre. Ministrica je dejala, da si ministrstvo prizadeva, da bi dvignili ugled kmeta in kmetijstva, kar pa lahko storijo tudi tako, da kmetje aktivno sodelujejo pri iskanju rešitev za številne izzive, tudi tiste, povezane s podnebnimi spremembami.

Še noben minister ali ministrica ni uspel ali uspela sam ali sama rešiti vseh težav, sodelovanje in komunikacija sta nujna!

Županja Henrika Zupan je povedala, da imajo v občini težave z legalizacijo objektov, ki so bili zgrajeni na kmetijskih zemljiščih pred letom 2005, da so razpisi prilagojeni velikim kmetom in ne malim alpskim kmetijam, da se zaradi opuščanja drobnice zaraščajo planine, opozorila je tudi na birokratske ovire, vezane na dopolnilno dejavnost kmetov. 

Okrogle mize se je udeležil tudi kandidat Svobode za evropskega poslanca Matej Grah, ki je z zanimanjem prisluhnil pogovoru. »Slovenske kmetije, pa naj bodo v Alpah ali v Prekmurju, so zagotovilo, da v Sloveniji ne bomo lačni.

Hrana, pridelana na domači zemlji, je najboljša.

Sam zaupam kmetom, da bodo skupaj z Evropsko unijo in našo državo našli rešitev za težave, ki jih v tem trenutku najbolj težijo.«  

Kot so še izpostavili kmetje, je problem tudi vožnja s štirikolesniki po kmetijskih zemljiščih in neprimerno vedenje v naravnem okolju. 

Zadnji video posnetki

Oglejte si video izjave, posnetke in nagovore o različnih temah in politikah Gibanja Svoboda. V Svobodi zagovarjamo osebni pristop.

Preglej celotno video galerijo
Za svobodo in mir se je zmeraj vredno boriti
Tomaž Vesel o vlogi kandidata za evropskega komisarja
Tomaž Vesel o svojem pogledu na listo kandidatk in kandidatov Svobode
Verjamemo v enotno in solidarno Evropo