V Novi Gorici je včeraj potekala osrednja državna proslava ob 20. obletnici vstopa Slovenije v Evropsko unijo.  

Verjamem, da smo bili prav ljudje ob meji tisti, ki smo se z največjim ponosom zavedali, kaj pomeni biti enakovreden član evropske skupnosti.

»Spomnim se tudi neizmernega občutka olajšanja, da nam čez mejo, v sosednjo Gorico, v sosednjo Italijo ni bilo več treba s prepustnicami,« je v govoru na osrednji državni proslavi ob 20. obletnici vstopa Slovenije v Evropsko unijo dejal predsednik vlade in Gibanja Svoboda dr. Robert Golob.  

Proslava je potekala v Novi Gorici, ki je, kot je spomnil premier, zrasla na evropskih vrednotah in ideji o novem, drugačnem, sodobnem mestu, v katerem bodo ljudje živeli svobodno in v medsebojnem spoštovanju. Tudi s tem je dogodkom je Nova Gorica dobila še dodaten simbolni pomen.  

V govoru je dr. Robert Golob prav tako poudaril, da

Bolj kot je Evropa močna, bolj je Slovenija varna. Močna pa je le, če je enotna, in močna je toliko, kolikor je solidarna.

Spomnil je, da bomo na evropskih volitvah čez mesec dni odločili, kakšno Evropo želimo. Naša odgovornost je, da izkoristimo volilno pravico in s svojim glasom branimo evropske vrednote, ki so branik demokracije. V nagovoru je omenil tudi odločitev vlade, da prizna Palestino, in izrazil upanje, da bo to palestinskemu narodu prineslo žarek upanja. 

Med udeleženci proslave so bili tudi kandidati in kandidatke Gibanja Svoboda na evropskih volitvah Vojko Volk, Maša Kociper, Marjan Šarec in Uroš Brežan, ki so izpostavili pomen nadaljnjega sodelovanja Slovenije v Evropski uniji. Opozorili so na aktualne izzive, ki ogrožajo evropske vrednote, kot so populizem in ponoven vzpon nekaterih ekstremizmov. Slednje so označili kot preizkušnjo temeljnih vrednost Evrope. 

Zadnji video posnetki

Oglejte si video izjave, posnetke in nagovore o različnih temah in politikah Gibanja Svoboda. V Svobodi zagovarjamo osebni pristop.

Preglej celotno video galerijo
Za svobodo in mir se je zmeraj vredno boriti
Tomaž Vesel o vlogi kandidata za evropskega komisarja
Tomaž Vesel o svojem pogledu na listo kandidatk in kandidatov Svobode
Verjamemo v enotno in solidarno Evropo