Digitalna preobrazba družbe je ključna za učinkovitost javnih storitev in poenostavitev vsakodnevnih postopkov, vendar se marsikdo digitalnega poslovanja boji. Strah je odveč.

Digitalna preobrazba družbe je ključna za učinkovitost javnih storitev in poenostavitev vsakodnevnih postopkov, vendar se marsikdo digitalnega poslovanja boji. Strah je odveč. Ministrstvo za digitalno preobrazbo je zagnalo projekt uvedbe 222 Digi Info Točk po vseh slovenskih občinah, s petimi točkami v Ljubljani.

»V petek, 13. oktobra, je zaživelo prvih 62 točk, kjer so ljudem na voljo vse informacije o digitalnem poslovanju z javno upravo, ki je namenjeno temu, da ljudem življenje olajša in ne obratno. Točke se nahajajo v prostorih območnih obrtnih zbornic, kjer svetovalci vsakemu na razumljiv način nudijo svetovanje in uporabniško podporo s področja uporabe digitalnih javnih storitev, kot so uporaba elektronske osebne izkaznice in s tem povezane mobilne aplikacije, prijava v elektronske storitve in elektronsko podpisovanje, dostop do informacij o delu državne uprave na portalu gov.si, dostop do elektronskih storitev na portalu eUprava, registracija in prijava v portal SPOT, uporaba storitev eZdravja na portalu zVEM, dostop do e-storitev ZPIZ, uporaba državnega davčnega portala eDavki, dostop do elektronske zemljiške knjige, uporaba elektronskih vinjet na portalu DARS, storitve z zvezi s študijem in štipendijami, storitve MKGP in UVHVVR, portal Volos in drugih,« je povedala ministrica za digitalno preobrazbo dr. Emilija Stojmenova Duh.

Visoka stopnja digitaliziranosti javnih storitev je ena izmed prioritet stranke Gibanje Svoboda na področju digitalizacije, saj v javni upravi želimo dosledno izvajati načelo »za podatke se vpraša le enkrat«. Standardizirani, odprti formati, primerni za strojno branje, bodo kmalu univerzalen standard v državni upravi.

Ministrica za digitalno preobrazbo dr. Emilija Stojmenova Duh se je udeležila otvoritve Digi info točke v Mariboru. Do konca leta bodo zaživele še ostale informacijske točke po vsej Sloveniji.

Zadnji video posnetki

Oglejte si video izjave, posnetke in nagovore o različnih temah in politikah Gibanja Svoboda. V Svobodi zagovarjamo osebni pristop.

Preglej celotno video galerijo
Za svobodo in mir se je zmeraj vredno boriti
Tomaž Vesel o vlogi kandidata za evropskega komisarja
Tomaž Vesel o svojem pogledu na listo kandidatk in kandidatov Svobode
Verjamemo v enotno in solidarno Evropo