Ministrica za digitalno preobrazbo dr. Emilija Stojmenova Duh je na novinarski konferenci v Kopru podprla kandidatke in kandidate stranke Gibanje Svoboda za občinski svet Mestne občine Koper.

Ministrica za digitalno preobrazbo dr. Emilija Stojmenova Duh je na novinarski konferenci v Kopru podprla kandidatke in kandidate stranke Gibanje Svoboda za občinski svet Mestne občine Koper (MOK) in skupnega kandidata za župana Aleša Bržana, strank Gibanje Svoboda in Lista Aleša Bržana. Po koncu novinarske konference je skupaj s poslankama mag. Tamaro Kozlovič in Matejo Čalušić otvorila poslansko pisarno in prostore stranke v Čevljarski ulici v Kopru.

Uvodoma je prisotne predstavnike medijev in svetniške kandidatke in kandidate pozdravila ministrica za digitalno preobrazbo z besedami: »Koper je postal mesto z dušo. Razvilo se je, medtem ko so druga istrska mesta spala. Koper je izjemno napredoval infrastrukturno, predvsem na področju športne infrastrukture.«

Istrska poslanka v Državnem zboru in generalna sekretarka stranke mag. Tamara Kozlovič je predstavila svetniško listo z besedami: »Kandidatke in kandidate povezujejo iste vrednote, predvsem pa ljubezen do našega kraja in želja, da aktivno sodelujemo pri nadaljnjem razvoju Mestne občine Koper. Kandidatke in kandidati na listi smo si različni, kar je zagotovo naša dodana vrednost, ker se medsebojno dopolnjujemo«. Posamezne kandidatke in kandidate je podrobneje predstavila vodja volilnega štaba stranke za Mestno občino Koper, Mateja Hrvatin Kozlovič, podjetnica, inovatorka v turizmu in tudi kandidatka za občinsko svetnico v Mestni občini Koper. Omenila je, da listo sestavlja 30 posameznikov, od tega 14 žensk in 16 moških. Najmlajši šteje  27 let, najstarejši 67 let, skupno povprečje pa je 47 let. Kandidatke in kandidati so različnih izobrazbenih struktur, 21 jih kandidira prvič in večina jih prihaja iz podeželja občine.

V nadaljevanju srečanja, so prisotni podrobneje predstavili volilni program stranke, ki vključuje razvojne projekte pomembne za Slovensko Istro, vizijo občine, ključne razvojne projekte Mestne občine Koper in prioritete po petih vsebinskih področjih, in sicer ZA! občino priložnostiZA! prometno in komunalno urejeno občinoZA! samooskrbno občinoZA! solidarne, učinkovite in kakovostne javne storitve, prijazne tudi do najranljivejših skupin ter vsebinski sklop ZA! odločnejši razvoj trajnostnega turizma in kulture.

Kot prva je razvojne projekte predstavila poslanka Mateja Čalušić»Stranka Gibanje Svoboda ima izjemen posluh za razvoj podeželja in opira svoje sodelovanje na mladih. Zagotovo je za nas pomembna vodna varnost. Sledijo strateški infrastrukturni projekti, kot je začetek projektiranja in gradnje vzporedne trase drugega tira, izgradnji hitre ceste Koper-Dragonja, Serminske in Bertoške vpadnice, optimizacija vinjetnega režima na hitri cesti med Škofijami in Izolo. Zavzemali se bomo za učinkovit javni servis in za posodobitev dveh bolnišnic v Istri«.

Nosilec liste, Matjaž Čok, sicer predsednik Krajevne skupnosti Škofije je predstavil pomen krajevnih skupnosti, in poudaril, da je potrebno povečati vlogo le teh. Prizadeval si bo, za izvedbo načrta sistematičnega pristopa k razvoju podeželskih središč in k njegovi postopni realizaciji, s ciljem revitalizacije podeželja, kar je en od petih ključnih projektov volilnega programa stranke. Podjetnica Mojca Kačinari, kandidatka za občinski svet, je predstavila strateški projekt iz volilnega programa, ki zajema izgradnjo in vzpostavitev najsodobnejšega tehnološkega stičišča v Sloveniji kot inovativnega in kreativnega inkubatorja poslovnih priložnosti. Nadaljevala je s predstavitvijo izgradnje najsodobnejšega Medgeneracijskega centra Koper z bogato ponudbo najrazličnejših vsebin za vse generacije, vključno s prostorom, ki nudi možnost zabave za mlade generacije in predstavitvijo izgradnje celovitega Zdravstvenega centra z negovalno bolnišnico, in pri tem poudarila, da si občanke in občani zaslužimo kakovostno in sodobno zdravstveno infrastrukturo. Zadnji, ki je predstavil del volilnega programa, je Matej Kralj, vinar, kandidat za občinski svet, ki je predstavil pomen kmetijstva in samooskrbe ter poudaril, da si bo stranka prizadevala za vzpostavitev in razvoj največjega in najuspešnejšega turistično-športnega parka v Sloveniji na območju Kraškega roba, kot enega od pet ključnih razvojnih projektov stranke.

Skupni županski kandidat strank Gibanja Svoboda in Liste Aleša Bržana ter aktualni župan MOK Aleš Bržan je ob koncu povedal: »Župan je najbolj izpostavljena oseba v občini. Uspeli smo vzpostaviti bistveno bolj zdravo politiko, realizirali smo veliko projektov, zmanjšali zadolženost, povečali črpanje evropskih sredstev in to je bil trud ene ekipe. Če bosta dve ekipi, si upam trditi, da bodo sodelovanja še toliko bolj plodna. Gibanju Svoboda se zahvaljujem za izkazano zaupanje in verjamem, da bomo skupaj zmogli še več kot v prvih 4 letih«.

Novinarsko konferenco so sklenili s simboličnim odprtjem poslanske pisarne v Kopru, na Čevljarski ulici, v centru starega mestnega jedra. Obe koprski poslanki bosta ob vnaprejšnji najavi v poslanski pisarni na voljo občankam in občanom za dodatne informacije in pojasnila. Z odprtjem poslanske pisarne, ki bo istočasno tudi v funkciji regijske pisarne Gibanja Svoboda, se stranka želi še bolj približati občankam in občanom Slovenske Istre, in postaviti dobre temelje za nadaljnji razvoj stranke tudi v Istri.

Zadnji video posnetki

Oglejte si video izjave, posnetke in nagovore o različnih temah in politikah Gibanja Svoboda. V Svobodi zagovarjamo osebni pristop.

Preglej celotno video galerijo
Za svobodo in mir se je zmeraj vredno boriti
Tomaž Vesel o vlogi kandidata za evropskega komisarja
Tomaž Vesel o svojem pogledu na listo kandidatk in kandidatov Svobode
Verjamemo v enotno in solidarno Evropo