Minister za šolstvo, znanost in šport dr. Igor Papič je danes na povabilo kandidata Gibanja Svoboda za župana Mestne občine Maribor dr. Vojka Flisa obiskal Maribor.

Minister za šolstvo, znanost in šport dr. Igor Papič je danes na povabilo kandidata Gibanja svoboda za župana Mestne občine Maribor dr. Vojka Flisa obiskal Maribor. 

Uvodoma sta se minister in dr. Vojko Flis srečala z ravnateljico OŠ Tabor I. dr. Martino Rajšp in ravnateljem OŠ Draga Kobala Aleksandrom Jeršičem. Predstavila sta jima problematiko osnovnih šol, pri čemer sta izpostavila vprašanje prioritetnih investicij v mestu. Občina namreč ne zagotavlja zadostnih investicij za osnovne šole. Prav tako sta se strinjala, da se aktualna oblast v Mariboru niti ne trudi vzpostaviti dialoga z ravnatelji, ki je ključen za izboljšanje trenutnega stanja.

Dr. Vojko Flis, kandidat za župana v Mariboru, je bil prav tako kritičen do trenutnih prioritet Mestne občine Maribor: »Moti me občinski proračun, v katerem je zagotovljen denar za brv, ki je ne potrebujemo. Denarja za vlaganje v šole pa nimamo. Ob tem nas brv stane več kot bi bile vredne nujne sanacije osnovnih šol. Črpati moramo začeti sredstva, ki so nam na voljo tudi v Načrtu za okrevanje in odpornost. To so dodatna nepovratna sredstva in pri tem mora biti aktivna občina, to ni naloga ravnateljic in ravnateljev

Minister dr. Igor Papič se je strinjal o pomembnosti dialoga: »Dialog občine z osnovnimi šolami je nujen. Hkrati pa mora občina oblikovati strateški pristop pri zagotavljanju šolske infrastrukture.  Na ministrstvu se trudimo, da so naše odločitve in sistemske rešitve v obliki zakonov premišljene in ne odpirajo novih izzivov.«

Minister se je na srečanju z ravnateljema dotaknil tudi problematike otrok, katerih sloveščina ni materni jezik: »Obstajajo mehanizmi, ki pa so premalo. Zavedam se, da se je področja potrebno lotiti celostno. Prepričan sem, da je ključna integracija tujih otrok in ta bo v središču naše pozornosti

Skupaj s kandidatom za župana Maribora se je minister srečal tudi z rektorjem Univerze v Maribor prof. dr. Zdravkom Kačičem. Na srečanju je rektor poudaril, da ga »veseli, da je vlada prepoznala pomembnost vlaganja v visoko šolstvo, saj z njim družba dosega visoko dodano vrednost. Pozdravljam tudi napovedi o dvigu finančnih sredstev, ki se bodo v prihodnjem obdobju vlagala in Univerza v Mariboru je na njih pripravljena«.

Zadnji video posnetki

Oglejte si video izjave, posnetke in nagovore o različnih temah in politikah Gibanja Svoboda. V Svobodi zagovarjamo osebni pristop.

Preglej celotno video galerijo
Za svobodo in mir se je zmeraj vredno boriti
Tomaž Vesel o vlogi kandidata za evropskega komisarja
Tomaž Vesel o svojem pogledu na listo kandidatk in kandidatov Svobode
Verjamemo v enotno in solidarno Evropo