Včeraj je Velenje in Kamnik obiskal Rudi Medved, državni sekretar Ministrstva za obrambo Republike Slovenije, pristojen za delovanje zaščite in reševanje, ki si je ogledal posledice neurij.

Včeraj je Celje, Šoštanj, Velenje in Kamnik obiskal Rudi Medved, državni sekretar Ministrstva za obrambo Republike Slovenije, pristojen za delovanje zaščite in reševanje, ki si je ogledal posledice neurij.

Državnemu sekretarju so posledice neurij poleg podžupanje Mestne občine Velenje Aleksandre Vasiljević  predstavili poveljnik Civilne zaščite za Zahodno Štajersko Janez Melanšek, poveljnik Civilne zaščite Mestne občine Velenje Bojan Škarja, namestnik poveljnika Civilne zaščite Mestne občine Velenje Bojan Prelovšek, poveljnik gasilskega poveljstva Mestne občine Velenje Simon Šumah in vodja Urada za komunalne dejavnosti Mestne občine Velenje Anton Brodnik.

Na območju Mestne občine Velenje so silovita neurja v preteklih dneh povzročila ogromno nevšečnosti – podrta drevesa, škodo na komunalni in prometni infrastrukturi, nekatera gospodinjstva so ostala brez električne energije, mnogi so se soočili z vdori vode. Ob tem so nastali visoki intervencijski stroški, ki jih trenutno ocenjujejo na 300.000 EUR. Podžupanja Mestne občine Velenje je pohvalila hiter odziv in odlično sodelovanje s Civilno zaščito, gasilci in koncesionarji, zato vsem iskrena zahvala. Še vedno so na terenu poleg gozdarjev tudi Komisija za urejanje drevnine, zelenic in nasadov v Mestni občini Velenje, ki ocenjuje stanje dreves. Poškodovana in nevarna drevesa postopoma odstranjujejo, hkrati pa bodo začeli s pripravo načrta zasaditve novih dreves.

V Velenju je v preteklih dneh v 329 intervencijah sodelovalo 364 gasilcev s 56 gasilskimi vozili. Pomagali so pri 46 odkritih strehah, 12 podrtih daljnovodih, izvedli črpanje vode iz 21 objektov in intervenirali pri odstranjevanju 39 podrtih dreves. Državni sekretar je zagotovil, da bo vlada lokalnim skupnostim povrnila intervencijske stroške nastale pri posredovanju, prav tako bo sofinancirala nastalo škodo, ki je v posameznih občinah enormna.

Državni sekretar Rudi Medved je ogled nadaljeval v občini Šoštanj, kjer so mu, poveljnik Civilne zaščite občine Šoštanj Peter Radoja, poveljnik gasilskih enot občine Klemen Mežnar in regijski gasilski  poveljnik Boris Lambizer predstavili posledice neurja, ki so prizadele občino 13. in 19. 7. 2023. V občini so posredovala 4 gasilska društva v 152 intervencijah, v katerih je sodelovalo 203 gasilcev.

Župan občine Šoštanj Boris Goličnik se je posebno pohvalil gasilske enote za hiter odziv štab civilne zaščite ter vse pogodbene izvajalce. Prav tako je pozval vlado, da čim hitreje priskočijo občinam pri odpravljanju posledic naravne nesreče ter povrnitvi stroškov intervencije. V nadaljevanju smo si ogledali posledice neurja na območju dvorca Gutenpihl.

Državnega sekretarja Rudija Medveda  sta spremljala tudi Jasna Prodan svetnica GS v svetu MOV in podpredsednica Izvršnega odbora Lokalnega odbora  GS Velenje ter Janez Melanšek, svetnik GS v svetu MOV,  ki je tudi poveljnik  Civilne zaščite za Zahodno Štajersko.

V Celju si je državni sekretar na Ministrstvu za obrambo Rudi Medved ogledal tudi posledice neurja, ki je pizadelo kar 27 občin v širši celjski regiji. V Celju so se mu pridružili tudi poslanka državnega zbora Janja Sluga in predstavniki Lokalnega odbora Gibanja Svoboda Celje. Župan Mestne občine Celje Matija Kovač je ob ogledu posledic neurja pohvalil delo vseh pristojnih institucij, saj je v odpravljanju posledic neurja sodelovalo kar 618 gasilcev iz 91 gasilskih enot.

Popoldne je državni sekretar obiskal še Kamnik, kjer se je srečal z vodstvom PGD Kamnik. Pri ogledu posledic neurja so se mu pridružili tudi člani Gibanja Svoboda Aleš Palčič, Nives Matjan in Mojca Malovrh Jončeska.

Zadnji video posnetki

Oglejte si video izjave, posnetke in nagovore o različnih temah in politikah Gibanja Svoboda. V Svobodi zagovarjamo osebni pristop.

Preglej celotno video galerijo
Za svobodo in mir se je zmeraj vredno boriti
Tomaž Vesel o vlogi kandidata za evropskega komisarja
Tomaž Vesel o svojem pogledu na listo kandidatk in kandidatov Svobode
Verjamemo v enotno in solidarno Evropo