V programskem odboru Šoštanj Lokalnega odbora Gibanja Svoboda Velenje smo že v program zapisali, da želimo aktivno sodelovati pri projektu plavajoča sončna elektrarna (PSE) na Družmirskem ...

V programskem odboru Šoštanj Lokalnega odbora Gibanja Svoboda Velenje smo že v program zapisali, da želimo aktivno sodelovati pri projektu plavajoča sončna elektrarna (PSE) na Družmirskem jezeru.

Osrednji gost širokega javnega posveta, minister za okolje, podnebje in energijo, mag. Bojan Kumer je poudaril, da je umeščanje projektov v prostor zelo zahteven proces, ki zahteva ustrezne postopke in odprto debato, brez bremen preteklih izkušenj. Zagotovil je, da projekt sledi svetovnim trendom in ne uvaja ničesar novega in neznanega z minimalnimi vplivi na okolje.

Generalni direktor družbe HSE Invest, mag. Jure Šimic je projekt predstavil skozi PowerPoint projekcijo s podatki o velikosti, vplivih na okolje in možnostih razvoja jezera.
Mag. Branko Debeljak je izpostavil, da je pri reševanju energetske problematike ključen strateški pristop. Diverzifikacija virov energije je nujna za zagotavljanje stabilnosti sistema in ohranjanje uravnoteženih cen energije. Kot potencialne rešitve je navedel vključitev novejših tehnologij, kot so vetrna energija, hidroelektrarne in sončni paneli, ki bi jih bilo potrebno integrirati v energetski sistem na več lokacijah, da bi dosegli želeni nivo cen in stabilnost.
Poudaril je, da se v Termoelektrarni Šoštanj in Holdingu Slovenske elektrarne
zavedajo potrebe po inovacijah in že delajo na več projektih.

Izvršni direktor Investicij HSE, mag. Marko Bahor pa je pojasnil, v kateri fazi je trenutno projekt ter izrazil pripravljenost nadaljnjega sodelovanja javnosti v obliki odbora.

Namen širše predstavitve je bil vzpostaviti dialog med deležniki ter zasnovati temelje zaupanja. V Programskem odboru si želimo, da Šoštanj postane primer dobre prakse povezovanja različnih strani v lokalni skupnosti.

Gostje so bili po formalnem delu na voljo vsem obiskovalcem širše predstavitve za podrobnejša vprašanja in pojasnila.

Zadnji video posnetki

Oglejte si video izjave, posnetke in nagovore o različnih temah in politikah Gibanja Svoboda. V Svobodi zagovarjamo osebni pristop.

Preglej celotno video galerijo
Za svobodo in mir se je zmeraj vredno boriti
Tomaž Vesel o vlogi kandidata za evropskega komisarja
Tomaž Vesel o svojem pogledu na listo kandidatk in kandidatov Svobode
Verjamemo v enotno in solidarno Evropo