Sredi poletja so bila zaključena dela na železniški postaji Domžale. Postaja se zdaj ponaša s prenovljeno peronsko in tirno infrastrukturo, z novim podhodom ter prenovljenim postajnim poslopjem.

Sredi poletja so bila zaključena dela na železniški postaji Domžale. Postaja se zdaj ponaša s prenovljeno peronsko in tirno infrastrukturo, z novim podhodom ter prenovljenim postajnim poslopjem. Prenova bo bistveno izboljšala uporabniško izkušnjo potnikom, ki uporabljajo železniški prevoz proti prestolnici in Kamniku. Ob vse pogostejših zastojih v cestnem prometu med Domžalami in Ljubljano, pa postaja uporaba potniškega vlaka vse pomembnejša alternativa trajnostne mobilnosti vsem, ki potujejo na tej relaciji.

Vrednost vseh podpisanih pogodb je znašala 18,11 milijona evrov, od tega je 11,67 milijona evrov prispevala Evropska unija v okviru Načrta za okrevanje in odpornost. Izvajalec je dela začel julija 2022 in jih zaključil konec julija letos.

Z nadgradnjo železniške postaje Domžale je bila peronska infrastruktura usklajena s tehničnimi specifikacijami za interoperabilnost, infrastruktura pa je zdaj bolj prijazna do uporabnikov ter prilagojena tudi gibalno oviranim osebam.

V sklopu projekta nadgradnje železniške postaje Domžale je bil zgrajen nov bočni in otočni peron z nadstrešnicami, peroni in dostopne poti pa so opremljeni s klopmi in koši za odpadke ter informacijskimi oznakami. Za obveščanje potnikov so bili postavljeni novi prikazovalniki z informacijami o odhodih vlakov. Pred vremenskimi vplivi potnike ščitijo nadstreški nad stopnišči podhoda, pri postajnem poslopju, bočnem peronu in avtobusnem obračališču. Narejeni so tako, da omogočajo dostop potnikov do dvigala na posameznem peronu in tako neoviran dostop ter uporabo železniške postaje. Dostop do novega otočnega perona zagotavlja nov podhod, ki ima vhode tako z zahodne, kot vzhodne strani postaje. Na vseh treh dostopih so zgrajena stopnišča ter dvigala, ki omogočajo hkratni prevoz petnajstim osebam. Z novim podhodom sta povezani tudi Kolodvorska in Roška ulica.

Novo podobo ima tudi postajno poslopje, kjer so bili prenovljeni čakalnica, blagajna, tehnični prostori in sanitarije. Novi sta streha in fasada, delno pa je bilo zamenjano še zunanje in notranje stavbno pohištvo. Čakalnica je bila zaradi razširitve tehničnih prostorov prestavljena pod obstoječ nadstrešek, ki je v celoti zastekljen. Nova avtomatska, drsna vrata na zahodni strani, preko novega podhoda povezujejo čakalnico s parkiriščem in sanitarijami ter peroni železniške postaje. Za lažji dostop do železniške postaje je bilo urejeno še parkirišče z 21 parkirnimi mesti za avtomobile, dvema za motorje ter štirimi za gibalno ovirane osebe. Na parkirišču so tudi trije prehodi za pešce, ki so z napravami za umirjanje prometa dvignjeni na raven pločnikov, da zagotavljajo večjo prometno varnost in neoviran dostop za invalide.

Zadnji video posnetki

Oglejte si video izjave, posnetke in nagovore o različnih temah in politikah Gibanja Svoboda. V Svobodi zagovarjamo osebni pristop.

Preglej celotno video galerijo
Za svobodo in mir se je zmeraj vredno boriti
Tomaž Vesel o vlogi kandidata za evropskega komisarja
Tomaž Vesel o svojem pogledu na listo kandidatk in kandidatov Svobode
Verjamemo v enotno in solidarno Evropo