V soboto, 30. septembra, se je poslanka Državnega zbora RS iz vrst Gibanja Svoboda Monika Pekošak udeležila okrogle mize na temo demokracije.

V soboto, 30. septembra, se je poslanka Državnega zbora RS iz vrst Gibanja Svoboda Monika Pekošak udeležila okrogle mize na temo demokracije. Okrogla miza je potekala na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani. Dogodek je bil uvod v novo študijsko leto, hkrati pa tudi priložnost za izmenjavo mnenj in idej s tridesetimi mladimi iz Berlina, Pariza in Slovenije.

Dogodek je organiziralo združenje JEF  – Mladi evropejci/Mladi evropski federalisti. Med sodelujočimi na okrogli mizi je bila tudi prof. dr. Ana Bojinović Fenko, ki je predstavila proces demokratizacije Slovenije skozi čas.

Monika Pekošak je z udeleženci delila svoje izkušnje na nacionalni ravni, spregovorila je o svojem delu v Državnem zboru. Opozorila je na spremembe, ki so zaznamovale Slovenijo skozi leta ter izpostavila nekaj tem, ki so ključne za mlade v današnjem času. Ob premisleku o svoji poti je izpostavila sociopolitične razlike med svojo mladostjo v Jugoslaviji in sedanjostjo. Poudarila je, kako pomembno je, da so mladi politično aktivni in da jih politika zanima.

Živimo v času, ko je informacij na pretek, svet je globalno povezan. Delila je zgodbo svojega prehoda iz korporativnega poslovanja v politiko, ki ga deloma pripisuje koronski krizi in spreminjajoči se demokratični pokrajini v Sloveniji.

Kot je med drugim poudarila poslanka Gibanja Svoboda, prepoznava privilegije, s katerimi se lahko pohvali trenutna generacija. »Vendar pa moram ob tem opozoriti na ključne izzive, s katerimi se mladi danes soočajo, to so med drugim ostre konkurenčne razmere na trgu dela in vzpon umetne inteligence. Na življenjski poti vsakega posameznika je velik pečat pustila pandemija koronavirusa, tako na profesionalnem kot osebnem področju. Pandemija je mnogim prinesla občutek ujetosti in ustvarila dodatne delovne pritiske.« Monika Pekošak se močno zavzema za družbene spremembe, zlasti blizu ji je področje pravic žensk. Ob tem poudarja pomembnost spolnih kvot v javnih službah in spodbuja k aktivizmu.

Svoje politične izkušnje opisuje kot aktivne in polne energije. Javnost je nestrpno pričakovala večje spremembe v slovenskem političnem prostoru, ki jih je z odstranitvijo politike z nacionalne RTV hiše in z zakonodajo o spolnih kvotah tudi dobila.

Monika Pekošak je se je ustavila tudi pri Evropski uniji. »Zavedati se moramo koristi, kot so odprte meje, svoboda potovanj, študiranja in poslovanja. Kot prioriteto za prihodnost moramo ozavestiti, da so ljudje pred kapitalom in mlajše spodbujam, da storijo enako. Pomembno je spoštovanje pomena enakosti spolov, ženske v politiki je treba podpirati. Materinstvo ni ovira za uspeh v drugih vlogah. Mlade vabim, da ste odgovorni in se aktivno vključujete v politične odločitve, ki neposredno vplivajo na vaša življenja.«

Odgovorila je tudi na kar nekaj vprašanj mladih Evropejcev, ki jih je spodbudila, da se vključijo v politično dogajanje. Svoj nagovor je sklenila z željo, da bi bila še bolj dostopna vsem ljudem, saj politika ni nekaj nedosegljivega ali oddaljenega, zato si želi še več podobnih srečanj, na katerih lahko širi ključna sporočila. Dogodka se je udeležila tudi poslanka Gibanja Svoboda Lucija Tacer, ki je naslednji dan nadaljevala debato z mladimi Evropejci.

Zadnji video posnetki

Oglejte si video izjave, posnetke in nagovore o različnih temah in politikah Gibanja Svoboda. V Svobodi zagovarjamo osebni pristop.

Preglej celotno video galerijo
Za svobodo in mir se je zmeraj vredno boriti
Tomaž Vesel o vlogi kandidata za evropskega komisarja
Tomaž Vesel o svojem pogledu na listo kandidatk in kandidatov Svobode
Verjamemo v enotno in solidarno Evropo