Vodja vladne službe za obnovo po poplavah, državni sekretar Boštjan Šefic in poslanka Gibanja Svoboda, Katarina Štravs, sta obiskala občino Jesenice.

Vodja vladne službe za obnovo po poplavah, državni sekretar Boštjan Šefic in poslanka Gibanja Svoboda, Katarina Štravs, sta obiskala občino Jesenice, kjer sta se seznanila s stanjem plazu nad Koroško Belo. Obisk plazu, ki ga je omogočila civilna zaščita, so spremljali člani Lokalnega odbora Gibanja Svoboda Jesenice, podžupanja Sabina Mulalić in svetnik Brane Zajović.

Plaz na Koroški Beli je v dvakratni velikosti plazu, ki se je pred leti sprožil v Logu pod Mangartom. Plaz ogroža dva tisoč ljudi na Koroški Beli. Poveljnik Civilne zaščite Občine Jesenice, Igor Arh, je predstavil sprotno spremljanje dejavnosti plazišča, alarmni sistem in kamere, ki beležijo premikanje plazu.

Tina Peternel iz Geološkega zavoda je povedala, da ima plaz že dolgo brado – prvi znan dogodek je iz 18. stoletja, s pomočjo številnih raziskav in vrtin pa so izdelali 3-D model plazov, ki so nad Koroško Belo.

Stroka je predlagala vrsto ukrepov, glavni pa je pregrada ali razbijač drobirskega toka na potoku Bela.

Ministrstvo za naravne vire in prostor mora do konca leta 2025 pripravite projekte sanacije, obseg del je velik, in z razpisom dobiti izvajalca del. Državni sekretar Boštjan Šefic je dejal, da bodo ministrstvo opozorili na to, meni, da je to eden izmed plazov, ki ga je treba sanirati, da se tveganje čim bolj zmanjša. »Plaz nad Koroško Belo sodi v nabor plazov, ki morajo biti sanirani,« še pravi državni sekretar.

Zadnji video posnetki

Oglejte si video izjave, posnetke in nagovore o različnih temah in politikah Gibanja Svoboda. V Svobodi zagovarjamo osebni pristop.

Preglej celotno video galerijo
Za svobodo in mir se je zmeraj vredno boriti
Tomaž Vesel o vlogi kandidata za evropskega komisarja
Tomaž Vesel o svojem pogledu na listo kandidatk in kandidatov Svobode
Verjamemo v enotno in solidarno Evropo