Na pobudo Lokalnega odbora Gibanja Svoboda Radovljica so danes Psihiatrično bolnišnico Begunje obiskali ministrica za zdravje, dr. Valentina Prevolnik Rupel, ...

Na pobudo Lokalnega odbora Gibanja Svoboda Radovljica so danes Psihiatrično bolnišnico Begunje obiskali ministrica za zdravje, dr. Valentina Prevolnik Rupel, vodja vladne službe za obnovo po poplavah, državni sekretar Boštjan Šefic, ki si je potem ogledal tudi ostale kritične točke v občini, med njimi sta vodotoka Blatnice in Begunjščice, in poslanka v Državnem zboru, mag. Alma Intihar.

Psihiatrična bolnišnica je bil v avgustovskih poplavah hudo prizadeta. Potok Blatnica je zalil graščino Katzenstein, v kateri deluje bolnišnica. Vodstvo psihiatrične bolnišnice je bilo prisiljeno, da začasno ustavil obratovanje in preseli bolnike.

»Zaposleni so opravili veliko delo, res zahvala vsem, da so naredili prve korake pri popoplavni obnovi. Danes smo se pogovarjali o tem, kako bo potekala obnova naprej, sredstva bomo predvidoma zagotovili iz solidarnostnega sklada. Škoda je ocenjena na okvirno šest milijonov evrov,« je dejala ministrica.

Državni sekretar Boštjan Šefic: Obnove se lotevamo premišljeno

Razlog za pobudo za današnji obisk občine Radovljica so bila predvsem vprašanja in pobude s strani občank in občanov glede izvajanja sanacije in varnosti ob naslednjem močnem deževju. Državni sekretar Boštjan Šefic si je ogledal Drago in podor na Dobrem polju, na občini pa prisluhnil tako radovljiškemu županu kot tudi županom ostalih šestih občin Zgornje Gorenjske.

Na Občini Radovljica je predsednica Lokalnega odbora Gibanja Svoboda Radovljica in občinska svetnica Petra Logar, predstavila območja, ki so bila v poplavah najbolj poškodovana. Med njimi je tudi Kamna Gorica, kjer je poškodovan most, voda je odnesla jez. Sestanka so se udeležili tudi predstavniki krajevnih skupnosti v občini.

»Ogromno stvari je že narejenih, ogromno se dela, to je tisto, kar je dobro. Pri tako obsežnih naravnih nesrečah in pri škodi, kot je, je nujno, da se stvari temeljito in premišljeno lotevamo. Ne da se vsega rešiti hitro. To, kar smo videli danes, so primeri, kjer bo potrebna celovita sanacija skupaj z Direkcijo za vode in Ministrstvom za naravne vire, sodelovali bomo tudi z lokalno skupnostjo. Dobro je, da imate projekte pripravljene,« je dejal državni sekretar Šefic.

Sanacija po poplavah bo dolgotrajna, vsekakor pa so sanacijski ukrepi usmerjeni ne samo v popravo škode, ki je bila storjena v poplavah, pač pa v razvoj območij, ki so bila najbolj poškodovana.

Programi ukrepov za celotne vodotoke

Državni sekretar Boštjan Šefic se je na Občini Radovljica srečal z župani zgornje Gorenjske in direktorico Razvojne agencije Zgornje Gorenjske, Evo Štravs Podlogar.

Pogovarjali so se predvsem o vzdrževanju vodotokov, ki je izjemno pomembno, da se izognemo morebitni škodi in nesrečam v prihodnje. Občina Kranjska Gora bo naredila popis vseh vodotokov v občini, je dejala županja, zato, da se prepričajo, v kakšnem stanju so.

Župan Bohinja je opozoril na terene v občini, ki so potencialno plazoviti, kar nekaj vodotokov v občini je, ki poplavljajo in so potrebni sanacije. Župani so opozorili na nujnost sprotnega in strokovnega urejanja vodotokov.

Državni sekretar Šefic je dejal, da je pomembno, da se o problemih pogovarjamo. Za vode je ključna institucija Direkcija za vode, ki v tem trenutku še vedno skrbi za interventne ukrepe, ki bodo trajali še dva do tri mesece. »Že od novembra pripravljamo programe ukrepov na vodotokih, ki sodijo v področje sanacije, delajo se programi za celotne vodotoke, od izvira do izliva. Ukrepi morajo biti komplementarni,« je dejal Boštjan Šefic. Pripravljajo se nove poplavne karte, saj se je bilo do sedaj na tem področju narejenih ogromno napak, v Sloveniji so namreč cela naselja na poplavnem območju hudourniških rek.

Zadnji video posnetki

Oglejte si video izjave, posnetke in nagovore o različnih temah in politikah Gibanja Svoboda. V Svobodi zagovarjamo osebni pristop.

Preglej celotno video galerijo
Za svobodo in mir se je zmeraj vredno boriti
Tomaž Vesel o vlogi kandidata za evropskega komisarja
Tomaž Vesel o svojem pogledu na listo kandidatk in kandidatov Svobode
Verjamemo v enotno in solidarno Evropo