Predstavniki ministrstva za naravne vire in prostor, na čelu z ministrom Jožetom Novakom, ter Direkcije RS za vode so včeraj na porečju Drave na Koroškem začeli serijo terenskih obiskov in ...

Predstavniki ministrstva za naravne vire in prostor, na čelu z ministrom Jožetom Novakom, ter Direkcije RS za vode so včeraj na porečju Drave na Koroškem začeli serijo terenskih obiskov in delovnih srečanj.  

»Z videnim sem zadovoljen, premiki so veliki in očitni, imajo pa kolegi na terenu še kar veliko dela. Naš cilj je, da se izredni ukrepi povsod, tudi na Koroškem, zaključijo do konca junija,« je včeraj ob ogledu opravljenih del na porečju Drave na Koroškem dejal minister za naravne vire Jože Novak.  

Včeraj je minister namreč skupaj predstavniki svojega ministrstva ter predstavniki Direkcije Republike Slovenije za vode začel serijo obiskov porečij vseh rek v Sloveniji in srečanj z županjami in župani slovenskih občin.  

Poleg pregleda do sedaj  izvedenih del v okviru izrednih ukrepov in vzdrževalnih del v javno korist je namen srečanj še oblikovanje predloga načrta sanacijskih in investicijskih del na vodotokih v letih 2024 in 2025. Ta bo v skladu z zavezo vlade oblikovana v tesnem sodelovanj z župani, med ministrstvom, vlado in župani tudi poteka redna komunikacija. Minister je ob tem župane pozval, naj ministrstvu in direkciji za vode posredujejo svoje predloge, kar nekaj idej pa so župani nanizali že tekom srečanja.

Župani in občine pa ne bodo sodelovali le pri pripravi sanacijskega programa, pač pa bodo aktivno vključeni tudi pri izvajanju sanacijskih del in investicij. Gre pa sicer za ukrepe, ki bodo v prihodnje zagotavljali varnost ljudi in infrastrukture ob izrednih vremenskih pojavih, kot so bile lanskoletne poplave: »Trideset let se ni vlagalo v vode. Zdaj izdelujemo nove projekte, na način, da bomo zmanjševali tudi poplavno ogroženost. Da bodo vodotoki v prihodnje odporni na podnebne spremembe, ki so dejstvo – na poplave in na suše,« je razložil minister Novak. Delovna srečanja po Sloveniji bodo potekala do 12. Marca. 

Na ministrstvu za naravne vire tudi navajajo, da so bila do danes dela zaključena na 617 kilometrih vodotokov. Na 200 kilometrih izredni ukrepi tečejo, preostala dela bodo zaključena v predvidenem roku, do konca junija, kar bo skupaj obsegalo okrog 1000 kilometrov vodotokov. 

Zadnji video posnetki

Oglejte si video izjave, posnetke in nagovore o različnih temah in politikah Gibanja Svoboda. V Svobodi zagovarjamo osebni pristop.

Preglej celotno video galerijo
Za svobodo in mir se je zmeraj vredno boriti
Tomaž Vesel o vlogi kandidata za evropskega komisarja
Tomaž Vesel o svojem pogledu na listo kandidatk in kandidatov Svobode
Verjamemo v enotno in solidarno Evropo