Nov organ ministrstva za digitalno preobrazbo bo dobil sedež v Mariboru. Tako bo naše mesto postalo digitalno stičišče celotne države.

Ministrica dr. Emilija Stojmenova Duh je včeraj na povabilo dr. Vojka Flisa obiskala Maribor. V pogovoru z županskim kandidatom je ministrica zadolžena za digitalno preobrazbo podarila “Maribor si zasluži biti stičišče razvoja.”

Napovedala je, da bo nov organ ministrstva za digitalno preobrazbo dobil sedež v Mariboru. Tako bo naše mesto postalo digitalno stičišče celotne države.

»Stičišče ne pomeni stavbe, ampak celoten ekosistem. Ta vključuje infrastrukturo, ki je potrebna, v našem primeru je to digitalna infrastruktura, ekosistem vključuje tudi storitve in razvoj novih storitev, ki jih potrebujejo predvsem občanke in občani. Slovenija bo zgradila dva nova podatkovna centra, eden bo v Mariboru in predstavlja potencial za nadaljnji razvoj super računalništva. Prepričana sem, da gre digitalno z roko v roki z zelenim prehodom in tudi podatkovni center v Mariboru bo na tem področju dober zgled – opeke bodo iz usedlin reke Drave, hlajen bo z vodo Drave, odpadna toplota pa bo izkoriščena za ogrevanje. Za nadaljnji razvoj pa nujno potrebujemo znanje, torej je povezovanje med gospodarstvom in Univerzo izjemno pomembno in na tem področju pričakujem večjo podporo občine,« je pojasnila dr. Stojmenova Duh.

»Občina mora biti proaktivna, delovati povezovalno. Na obisku Poslovne proizvodne cone Tezno sem slišal, da ima gospodarstvo občutek, da sodelovanja z Univerzo ni in obratno, zato bo vloga občine vlagala v prihodnje povezovanje tistih akterjev, ki v zdravih mestih morajo biti povezani. Mala in srednje velika podjetja nimajo možnosti npr. za svoje razvojne laboratorije, zato pa lahko Univerza na tem področju ponudi dragoceno pomoč,« je prepričan dr. Flis.

Ministrica je izpostavila še center za nadarjene mlade, ki bo vzpostavljen na II. gimnaziji v Mariboru in ga vidi kot priložnost izobraževanja in motiviranja mladih ne samo iz Slovenije ampak tudi tujine, ki na svoji nadaljnji poklicni poti ostanejo v mestu in mu prinesejo visoko dodano vrednost.

Dr. Flis je pozdravil načrte vlade, ki jih vidi kot »prvi korak k decentralizaciji države, s ciljem v Maribor ob podpori mariborskih poslancev Gibanja Svoboda pripeljati še več državnih institucij. Maribor kot nacionalno digitalno stičišče je priložnost za razvoj in podporno okolje gospodarstvu in Univerzi, posledično pa odpira tudi nova delovna mesta z visoko dodano vrednostjo. Gre za pomemben korak k Mariboru, v katerem ne bomo samo krpali lukenj v cestah, ampak bomo skrbeli za razvoj in prihodnost mladih v mestu.«

Zadnji video posnetki

Oglejte si video izjave, posnetke in nagovore o različnih temah in politikah Gibanja Svoboda. V Svobodi zagovarjamo osebni pristop.

Preglej celotno video galerijo
Za svobodo in mir se je zmeraj vredno boriti
Tomaž Vesel o vlogi kandidata za evropskega komisarja
Tomaž Vesel o svojem pogledu na listo kandidatk in kandidatov Svobode
Verjamemo v enotno in solidarno Evropo