Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon in minister za kohezijo in regionalni razvoj Aleksander Jevšek sta se v Deželni palači v Trstu v Italiji udeležila slovesnega podpisa pisma ...

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon in minister za kohezijo in regionalni razvoj Aleksander Jevšek sta se v Deželni palači v Trstu v Italiji udeležila slovesnega podpisa pisma o nameri za ustanovitev Evropskega združenja za teritorialno sodelovanje (EZTS) Kras-Carso. Dogodek je gostil odbornik Dežele Furlanije – Julijske krajine za lokalno samoupravo in manjšinske jezike Pierpaolo Roberti.

Minister Arčon je pozdravil današnji simbolno pomemben korak k ustanovitvi EZTS Kras Carso. “Danes je zgodovinski dan za ta prostor,” je pričel svoj pozdrav. Združenje bo povezovalo in združevalo obmejni prostor ter še dodatno krepilo prepletanje skupnega slovenskega narodnega prostora. Minister je še poudaril, da župani poznajo čezmejni prostor, vedo kako je dragocen in pomemben ter jim na srce položil: “Z ustanovitvijo EZTS dajete potrditev vašemu sodelovanju in oblikujete platformo novih idej.” Sam je bil pred leti aktivno vpet v ustanavljanje EZTS GO na Goriškem. Z zbranimi je delil nekaj izkušenj ter poudaril številne sadove in pozitivne učinke za obmejno sodelovanje in razvoj območja. Izpostavil je prednosti vzpostavitve tega teritorialnega združenja, ki bo skupni organ upravljanja matičnega Krasa, obenem pa tudi opozoril na nekatere vidike, na katere morajo biti še posebej pozorni. Dodano vrednost pa nedvoumno predstavlja slovenska manjšina v Italiji, ki živi v teh krajih, je še poudaril minister.

EZTS je pomemben mehanizem čezmejnega povezovanja, še posebej na območjih, kjer živi slovenska manjšina. Ustanovitev EZTS je cilj projekta Kras – Carso II, enega od treh strateških projektov v okviru Programa Interreg VI-A Italija – Slovenija 2021-2027.

Zadnji video posnetki

Oglejte si video izjave, posnetke in nagovore o različnih temah in politikah Gibanja Svoboda. V Svobodi zagovarjamo osebni pristop.

Preglej celotno video galerijo
Za svobodo in mir se je zmeraj vredno boriti
Tomaž Vesel o vlogi kandidata za evropskega komisarja
Tomaž Vesel o svojem pogledu na listo kandidatk in kandidatov Svobode
Verjamemo v enotno in solidarno Evropo