Včeraj se je na delovnem obisku Podravske regije mudil dr. Klemen Grošelj, evropski poslanec Svobode in član skupine Renew Europe v Evropskem parlamentu. Namen obiska je bil spregovoriti o ...

Včeraj se je na delovnem obisku Podravske regije mudil dr. Klemen Grošelj, evropski poslanec Svobode in član skupine Renew Europe v Evropskem parlamentu. Namen obiska je bil spregovoriti o izzivih in priložnostih, ki so ključne za razvoj lokalnih skupnosti v Podravski regiji. V pogovoru z evropskim poslancem so predstavniki Gibanja Svoboda predstavili tudi svoja razmišljanja o razvoju regije in izrazili potrebo po večji povezanosti vseh, ki predstavljajo slovensko politiko v institucijah Evropske Unije.  

Ob začetku obiska je evropski poslanec dr. Klemen Grošelj obiskal uspešno podjetje Intera, ki je iz bivših zapuščenih vojaških prostorov zgradilo tehnološki park. Glavne dejavnosti podjetja zajemajo storitve s področij upravljanja odnosov s strankami (CRM) ter upravljanja človeških virov (HRM). Podjetje sodeluje tudi s slovenskimi šolami. Ponujajo pa še podjetniške delavnice in druge storitve. Po ogledu podjetja se je sestal s ptujsko županjo Nuško Gajšek. 

Evropskem poslancu dr. Klemnu Grošlju so se na srečanju s predstavniki lokalnih odborov Gibanja Svoboda Podravske regije pridružili še poslanka Državnega zbora Sara Žibrat, poslanec Dejan Zavec in predsednik Gibanja Svoboda Mladi Matej Grah. Predsednik Lokalnega odbora Gibanja Svoboda Ptuj Alen Hliš je kot gostitelj srečanja odprl vsebinsko razpravo ter poudaril velik pomen tovrstnih srečanj tako za stranko kot za lokalno skupnost in državo. 

Dr. Klemen Grošelj je v svojem uvodnem nagovoru poudaril, da se je status Slovenije v evropskih institucijah v zadnjem letu izboljšal in so tudi naša stališča pogosteje upoštevana. Izpostavil je problematiko Načrta za okrevanje in odpornost, v katerem se je prejšnja vlada pred Evropo zavezala z nerealnimi roki projektov, zato se bomo morali zelo potruditi, da bodo številni projekti pravočasno zaključeni. “Mi se reform ne lotevamo zaradi Evrope, temveč zato, ker jih potrebujemo tukaj, v Sloveniji”, je poudaril evropski poslanec dr. Klemen Grošelj in dodal, da bi lahko bila na sredstva iz evropskih skladov ali drugih ukrepov vezani tudi projekti obnove zastarele infrastrukture za vodooskrbo v Mestni občini Ptuj, energetska transformacija javnih zgradb in preprečevanje energetske revščine. 

Člani Lokalnega odbora Gibanja Svoboda Ptuj so na primeru javnega raziskovalnega centra Ptuj predstavil problematiko dolgih rokov za sofinanciranje raziskovalnih in razvojnih projektov in poudarili, da bi lahko bili bistveno uspešnejši, če bi v preteklosti učinkoviteje črpali evropska sredstva. Pogosto pa razvoj lokalnih skupnosti zavirajo tudi zelo dolgi postopki pri spremembah namembnosti zemljišč, v primeru Ptuja se izgradnje objektov zavlečejo še toliko bolj, zaradi bogate zgodovinske infrastrukturne dediščine.

Predsednica Lokalnega odbora Gibanja Svoboda Hajdina Meta Krajnik Krajnc je dodala, da bi kazalo lokalnim skupnostim zaupati večjo vlogo pri soustvarjanju vsebin in dokumentov, saj bo to omogočilo uspešnejše soočanje z razvojnimi izzivi. 

Predsednik Lokalnega odbora Gibanja Svoboda Ormož Aljaž Kovačič je med najpomembnejšimi temami lokalne skupnosti navedel problematiko nujne medicinske pomoči in željo po izgradnji hitre ceste med Ptujem in Ormožem.

Predstavniki Lokalnega odbora Gibanja Svoboda Ptuj in direktorica Zdravstvenega doma Ptuj pa so opozorili na problematiko ptujske urgence in potrebo po učinkoviti zdravstveni reformi. 

Evropski poslanec dr. Klemen Grošelj je prisotnim predstavil tudi pojasnilo pristojne ministrice Sanje Ajanović Hovnik o načrtovani reorganizaciji upravnih enot, ki so ga pred kratkim dobili župani slovenskih občin. Iz dopisa je jasno razvidno, da je strah po ukinjanju upravnih enot in zmanjšanje dostopnosti upravnih storitev odveč. Ravno obratno − ministrstvo se trudi dostopnost storitev povečati, zato se te dni odpirajo nekateri krajevni uradi, ki so bili zaprti že pred leti. 

Zadnji video posnetki

Oglejte si video izjave, posnetke in nagovore o različnih temah in politikah Gibanja Svoboda. V Svobodi zagovarjamo osebni pristop.

Preglej celotno video galerijo
Za svobodo in mir se je zmeraj vredno boriti
Tomaž Vesel o vlogi kandidata za evropskega komisarja
Tomaž Vesel o svojem pogledu na listo kandidatk in kandidatov Svobode
Verjamemo v enotno in solidarno Evropo