Poslanka Gibanja Svoboda v Državnem zboru Andreja Živic je ob pomoči Lokalnega odbora Gibanja Svoboda Kras Brkini v sredo, 29. novembra, organizirala posvet o energetski prihodnosti Krasa in Brkinov.

Poslanka Gibanja Svoboda v Državnem zboru Andreja Živic je ob pomoči Lokalnega odbora Gibanja Svoboda Kras Brkini v sredo, 29. novembra, organizirala posvet o energetski prihodnosti Krasa in Brkinov. Gosta sta bila minister za okolje, podnebje in energijo Bojan Kumer in državna sekretarka Tina Seršen.

Minister je Kumer je dejal, da se Vlada RS in njegovo ministrstvo zelo trudita, da bi Sloveniji, državljanom in občinam omogočili čim bolj pravičen zeleni prehod. »Slovenija je tukaj zaspala, pridelali smo več desetletni manko«. Povedal je, da imajo tako država kot lokalne skupnosti na tem področju velik potencial, ki se ga na ministrstvu zavedajo.

Poslanka Državnega zbora Andreja Živic in sodelujoči v razpravi so se strinjali, da so dobre rešitve pri uvajanju zelenega prehoda in zelene energije možne zgolj z upoštevanjem mnenj in iskanju kompromisov z lokalno skupnostjo.

Dejstvo je, da še vedno čudimo posledice energetske krize. Tudi kriza je pri marsikomu spodbudila zavedanje, da smo na eni strani vsi odvisni od elektrike, ki poganja cel svet, na drugi strani pa imamo na voljo čisto energijo, ki je prijazna do okolja oziroma mu čim manj škoduje. »Planet se nam dobesedno kuha pred očmi. Vsak dan vsak mesec čutimo klimatske spremembe. Slovenija je pred tremi meseci doživela največjo naravno katastrofo do sedaj, sanacija bo stala deset milijard evrov,« je dejal minister Kumer. Kot je poudaril, se Vlada RS sanacije loteva tako, da le-ta ne pomeni samo vrnitev objektov, brežin in infrastrukture v staro sanje, pač pa daje temelj novemu razvoju prizadetih območij.

Tako minister Kumer kot tudi poslanka Gibanja Svoboda Andreja Živic sta se strinjala, da mora politika pri izbiri in umeščanju zelene energije v prostor bolj prisluhniti ljudem, lokalnim skupnostim in županom, saj oni najbolje poznajo svoje okolje, po drugi strani pa sta tudi spodbudila navzoče, naj aktivno razmišljajo v tej smeri in dajo konkretne predloge.

Zadnji video posnetki

Oglejte si video izjave, posnetke in nagovore o različnih temah in politikah Gibanja Svoboda. V Svobodi zagovarjamo osebni pristop.

Preglej celotno video galerijo
Za svobodo in mir se je zmeraj vredno boriti
Tomaž Vesel o vlogi kandidata za evropskega komisarja
Tomaž Vesel o svojem pogledu na listo kandidatk in kandidatov Svobode
Verjamemo v enotno in solidarno Evropo