Poslanci koalicije so v parlament vloži predlog zakona, ki uresničuje kulturne pravice za pripadnike narodnih skupnosti iz nekdanje SFRJ.

Poslanci koalicije so v parlament vloži predlog zakona, ki uresničuje kulturne pravice za pripadnike narodnih skupnosti iz nekdanje SFRJ.

Poslanka Svoboda Sandra Gazinkovski: »Skupnosti Albancev, Bošnjakov, Črnogorcev, Hrvatov, Makedoncev in Srbov si že več kot dve desetletji neuspešno prizadevajo za ureditev statusa manjšin v Sloveniji in ureditev kulturnih pravic. Vprašanja manjšin in njihovih kulturnih pravic so temeljni del demokracije.«

Koalicijske stranke Levica, Svoboda in Socialni demokrati menimo, da je končno napočil čas, da se prekine s politično ignoranco, kulturne pravice narodnih skupnosti iz nekdanje SFRJ pa zakonsko uredijo. Obstoj narodnostnih skupnosti bivše SFRJ je bil priznan leta 2011 s posebno deklaracijo.

»Kljub temu v vseh teh letih ni bilo politične volje za ureditev tega vprašanja. Na neprimerno ureditev pravic opozarjajo tudi številne domače in evropske institucije ter strokovnjaki s področja manjšin,« je v izjavi za medije poudarila poslanka Svobode.

Zadnji video posnetki

Oglejte si video izjave, posnetke in nagovore o različnih temah in politikah Gibanja Svoboda. V Svobodi zagovarjamo osebni pristop.

Preglej celotno video galerijo
Za svobodo in mir se je zmeraj vredno boriti
Tomaž Vesel o vlogi kandidata za evropskega komisarja
Tomaž Vesel o svojem pogledu na listo kandidatk in kandidatov Svobode
Verjamemo v enotno in solidarno Evropo