Minister za naravne vire in prostor Jože Novak si je ta teden na delovnem obisku v Pomurju ogledal opravljena dela na vodotokih v tej regiji. Skupaj s poslancema Svobode Saro Žibrat in Tinetom ...

Minister za naravne vire in prostor Jože Novak si je ta teden na delovnem obisku v Pomurju ogledal opravljena dela na vodotokih v tej regiji. Skupaj s poslancema Svobode Saro Žibrat in Tinetom Novakom se je nato udeležil tudi sestanka z župani pomurskih občin ter sestanka delovne skupine za izgradnjo vzhodnosoboške obvoznice.  

»Kjer so prostorski načrti sprejeti, se že lahko začne s pripravo dokumentacije in zažene dveletni investicijski cikel. Kjer pa v občinah še niso uspeli doseči konsenza med različnimi deležniki in ga morda v naslednjih nekaj mesecih tudi ne bodo uspeli doseči, bo država pomagala s pripravo in sprejetjem državnega prostorskega načrta in investicijo izpeljala na ta način. Vseeno upam, da bo prišlo do konsenza med različnimi uporabniki tega prostora v prid lokalni skupnosti,« je ob obisku v Pomurju dejal minister za naravne vire in prostor Jože Novak 

Cilj ministrovih obiskov ob vodotokih po Sloveniji je pregled izvedenih del v okviru izrednih ukrepov in vzdrževalnih del v javno korist ter oblikovanje predloga načrta sanacijskih in investicijskih del na vodotokih v prihodnjih dveh letih. Denar za podnebno odporne investicije, ki bi zagotavljale manjšo poplavno ogroženost – tukaj govorimo predvsem o obnovi in gradnji nasipov -, je zagotovljen, poudarja minister. Se pa v nekaterih občinah nekoliko zatika pri pripravi državnega prostorskega načrta.  

Če je na primer ministru Novaku uspelo »v rekordnem času zagotoviti državni prostorski načrt, kar je omogočilo izgradnjo pomurske avtoceste in nasipov v bližnjem območju, v občinah Ljutomer in Razkrižje žal takega načrta nismo dobili, zato veljajo občinski prostorski načrti, ki pa nasipe umeščajo v Naturo 2000, kar je v neskladju z evropsko zakonodajo,« pojasnjuje poslanka Svobode Sara Žibrat, ki se je skupaj z ministrom in poslancem Svobode Tinetom Novakom udeležila pogovora z župani o izgradnji visokovodnih nasipov v Razkrižju, in dodaja, da »če občine ob pomoči države ne bodo uspele prilagoditi načrtov, nam preostane izvedba državnega prostorskega načrta. Kar pa bo zopet trajalo dve leti. Tega si ne želim in zato upam, da bodo občine izkoristile znanje in voljo novega ministra, da najdemo kompromis in skupaj z direkcijo za vode pripravimo ustrezen projekt, ki bo v najkrajšem času omogočil izgradnjo novih nasipov«. 

Tako kot v drugih regijah pred tem je tudi na delovnem obisku v Pomurju minister sicer izrazil zadovoljstvo nad opravljenimi deli na vodotokih: »S tem, kar vidim na terenu, sem zadovoljen. Izredni ukrepi na vodotokih bodo zaključeni do konca junija, povečini pa že do konca marca, kar pomeni predvsem zagotavljanje pretočnosti.« 

Ogledu terena in sestanku z župani je sledil še sestanek delovne skupine za izgradnjo vzhodnosoboške obvoznice, ki se ga je minister udeležil na povabilo Tineta Novaka, poslanca Svobode iz Pomurja, ki je hkrati tudi koordinator delovne skupine.  

Zadnji video posnetki

Oglejte si video izjave, posnetke in nagovore o različnih temah in politikah Gibanja Svoboda. V Svobodi zagovarjamo osebni pristop.

Preglej celotno video galerijo
Za svobodo in mir se je zmeraj vredno boriti
Tomaž Vesel o vlogi kandidata za evropskega komisarja
Tomaž Vesel o svojem pogledu na listo kandidatk in kandidatov Svobode
Verjamemo v enotno in solidarno Evropo