Kandidat Svobode na evropskih volitvah Matej Grah se je včeraj udeležil soočenja v organizaciji Evropskega mladinskega parlamenta, kjer je z mladimi kandidati in kandidatkami strank na evropskih volitvah razpravljal o temah, ki so izjemno pomembne predvsem za mlade.  

»Zavedati se moramo, da se je, vsaj v moderni dobi, še vsaka vojna končala za pogajalsko mizo, torej po diplomatski poti. Tukaj je povsem na mestu vprašanje, ali na stolčkih svetovnih voditeljev v tem trenutku res sedijo pravi ljudje, ki to razumejo. Zagotovo pa smo se v Svobodi še vedno do sedaj postavili na stran miru, medtem ko so drugi morda bolj poudarjali oboroževanje,« je dejal Matej Grah, kandidat Svobode na evropskih volitvah, ki se je udeležil soočenja kandidatk in kandidatov v organizaciji Evropskega mladinskega parlamenta. 

Ko govorimo o Palestini, smo priča zelo dobro dokumentiranemu genocidu, ki je v današnji informacijski dobi resnično vsem na očeh.

Dogodek je bil namenjen predvsem mladim, razprava pa se je osredotočila na štiri glavne teme: delovno zakonodajo in zaposlovanje mladih v EU, uporabo in dekriminalizacijo drog, evropsko obrambno politiko in konflikte ter politično udejstvovanje mladih.  

»Ko govorimo o Palestini, smo priča zelo dobro dokumentiranemu genocidu, ki je v današnji informacijski dobi resnično vsem na očeh. Menim, da smo kot človeštvo tukaj dejansko padli na eni zelo težki preizkušnji,« je še poudaril Grah, ki se je na soočenju tudi odločno zavzel za priznanje Palestine. Postopke za priznanje je sicer ravno včeraj vlada dr. Roberta Goloba tudi začela.  

Mladi ves čas vztrajali, naj bo na referendumu tudi vprašanje osebne rabe konoplje 

Matej Grah je sicer tudi predsednik Gibanja Svoboda Mladi, podmladka stranke Svoboda. Marca so mladi poslanski skupini Svoboda predali pobudo, naj se vprašanje posvetovalnega referenduma o konoplji osredotoči ne le na medicinsko, ampak tudi na osebno rabo konoplje. Kasneje je bilo referendumsko vprašanje spremenjeno in na referendumu bomo državljanke in državljani sedaj odločali o obojem.  

»Droge, tudi marihuana, bodo žal v družbi vedno prisotne. Strinjam se, da se je seveda treba najprej vprašati o razlogih, zakaj ljudje posežejo po drogah, velikokrat gre za duševne in čustvene stiske. Poleg ustreznega naslavljanja teh vzrokov, kjer menim, da imamo še vedno precej dela, pa lahko z različnimi ukrepi skušamo vsaj zmanjšati škodljive posledice uživanja drog za družbo,« je poudaril Grah.  

Droge, tudi marihuana, bodo žal v družbi vedno prisotne. Strinjam se, da se je seveda treba najprej vprašati o razlogih, zakaj ljudje posežejo po drogah, velikokrat gre za duševne in čustvene stiske.

Dodaja, da lahko to dosežemo tudi na način, »da droge postopoma začnemo smiselno regulirati namesto prepovedovati, tako pa zmanjšamo pomen in vlogo črnega trga. Večjo vlogo lahko potem odigra država in tako zagotovi večjo varnost za uporabnike. Prav zato smo mladi ves čas vztrajali – če že gremo na referendum o konoplji, gremo tja tudi z vprašanjem osebne rabe konoplje.«

Mladi morajo dobiti priložnost, da se pokažejo in izkažejo  

»Soočenja, kot je današnje, so zagotovo eden izmed dobrih načinov, kako vzpodbuditi zanimanje mladih za politiko, kako jim politiko približati. Predvsem pa mislim, da je najbolj pomembno zavedanje, da se bodo mladi počutili v politiki sprejeti in opolnomočeni, če jim bodo starejši, ki so na položajih, dali priložnost. Mladi moramo dobiti priložnost, da se pokažemo, da naberemo izkušnje, enostavno nam morajo zaupati. Mislim, da je Svoboda tukaj lahko zgled,« je poudaril Grah.  

V Gibanju Svoboda Mladi smo se vedno trudili, da mladim prikažemo tudi neko drugačno plat politike, da dosežemo aktivacijo mladih na tistih področjih, ki so jim blizu.

Volilna udeležba med mladimi na evropskih volitvah v Sloveniji je navadno precej slaba.  Kot je še povedal Grah, imajo »izjemno pomembno vlogo na tem področju tudi podmladki strank. V Gibanju Svoboda Mladi smo se vedno trudili, da mladim prikažemo tudi neko drugačno plat politike, da dosežemo aktivacijo mladih na tistih področjih, ki so jim blizu. Nenazadnje je tudi naša uspešna in zelo dobro sprejeta pobuda za legalizacijo osebne rabe konoplje lep primer tega«. 

Zadnji video posnetki

Oglejte si video izjave, posnetke in nagovore o različnih temah in politikah Gibanja Svoboda. V Svobodi zagovarjamo osebni pristop.

Preglej celotno video galerijo
Za svobodo in mir se je zmeraj vredno boriti
Tomaž Vesel o vlogi kandidata za evropskega komisarja
Tomaž Vesel o svojem pogledu na listo kandidatk in kandidatov Svobode
Verjamemo v enotno in solidarno Evropo