Minister za okolje in prostor Uroš Brežan se je srečal z istrskimi županskimi kandidati Gibanja Svoboda. Razpravljali so o skupnih okoljskih in prostorskih problematikah slovenske Istre.

Minister za okolje in prostor Uroš Brežan se je srečal z istrskimi županskimi kandidati Gibanja Svoboda. Razpravljali so o skupnih okoljskih in prostorskih problematikah slovenske Istre. Minister je vsem županskim kandidatom Gibanja Svoboda v Istri obljubil aktivno sodelovanje pri reševanju izzivov, s katerimi se srečujejo občine.

Aktualna podžupanja in županska kandidatka Gibanja Manuela Rojec v Občini Piran je na srečanju poudarila programske prioritete, ki izhajajo iz glavnega cilja stranke v Piranu – sprejetje kvalitetnega in vključujočega Občinskega prostorskega načrta (OPN). Izpostavila je tudi vprašanje prometne infrastrukture ter težave s prometno ureditvijo in parkirnimi mesti. Predstavila je stanovanjsko problematiko, zaradi katere številni mladi odhajajo iz mesta in poudarila pomen turistične infrastrukture, ki je ključnega pomena za nadaljnji razvoj širšega prostora.

Minister za okolje in prostor Uroš Brežan se je strinjal o velikem pomenu OPN: »Občine, ki se zavedajo, da je OPN temeljni razvojni dokument občine, razmišljajo v pravo smer. Pomembna je proaktivnost in aktivna komunikacija z občani. Z dobrim prostorskim aktom in pomočjo države lahko uresničite vse cilje, ki ste si jih zadali za Piran in drugi istrski občini«.

Aleš Bržan, skupni kandidat Gibanja Svoboda in Liste Aleša Bržana, je iz izkušenj trenutnega županskega mandata v Mestni občini Koper poudaril, da so civilne iniciative prisotne povsod in jim je treba prisluhniti: »Treba je jasno opredeliti javni interes in izpostaviti, da se pri sprejemanju prostorskega akta daje prednost javnemu interesu pred partikularnimi interesi posameznikov.«

Kandidatka Gibanja Svoboda za županjo Občine Ankaran Breda Krašna je poudarila, da je OPN v Ankaranu sprejet. Vendar zaradi neupoštevanja predlogov deležnikov, ki so locirani na območjih strateškega pomena za razvoj ankaranske občine (Valdoltra, zdravilišče Debeli Rtič, Kamp Adria), in zaradi posameznikov, ki jim je z OPN občina spremenila namembnost, pričakuje številne zahtevke za odškodnine. Ti bodo po njenih pričakovanjih dodatno bremenili proračun občine Ankaran, kar zagotovo ni v prid razvoju Občine.

Ob koncu srečanja so se udeleženci strinjali, da je aktivno sodelovanje in proaktivnost občin ključnega pomena za uspešno izvajanje vseh lokalnih projektov, ki so pomembni za slovensko Istro in širšo okolico.

Zadnji video posnetki

Oglejte si video izjave, posnetke in nagovore o različnih temah in politikah Gibanja Svoboda. V Svobodi zagovarjamo osebni pristop.

Preglej celotno video galerijo
Za svobodo in mir se je zmeraj vredno boriti
Tomaž Vesel o vlogi kandidata za evropskega komisarja
Tomaž Vesel o svojem pogledu na listo kandidatk in kandidatov Svobode
Verjamemo v enotno in solidarno Evropo