Slovenija v obdobju 2024 do 2026 predseduje Barcelonski konvenciji, ki je namenjena zaščiti sredozemskega morja, zato sem se v imenu Ministrstva za naravne vire in prostor udeležila 9. konference Naš ocean (Our Ocean Conference) v Atenah. 

Na posebnem tematskem panelu, ki je bil namenjen zelenemu prehodu v Sredozemlju, sem predstavila ključne poudarke slovenskega predsedovanja. Moto našega predsedovanja je »od besed k dejanjem«, saj se zelo zavedamo, da pogovori in dogovori niso dovolj, ampak moramo v praksi začeti izvajati ukrepe za boj proti najhujšim izzivom. Ti pa so onesnaževanje Sredozemlja, podnebne spremembe in izguba biodiverzitete.  

Kljub številnim ukrepom, Sredozemsko morje še vedno onesnažujemo s približno 730 tonami plastičnih odpadkov dnevno!

Zanimanje za panel je bilo veliko, saj je bil častni govornik panela monaški princ Albert.  

Čeprav je bil v preteklosti poudarek mojega dela na drugačnih temah, z velikim zanimanjem in strastjo spremljam področje varstva okolja, zlasti pa skrb za zaščito naših morij in oceanov. Kljub številnim ukrepom, Sredozemsko morje še vedno onesnažujemo s približno 730 tonami plastičnih odpadkov dnevno! Skrb za naša morja in oceane je ključna za preživetje planeta in človeštva, zato mora vsak od nas narediti vse kar je v njegovi moči, da bomo morja obdržali čista in varna za naše otroke in bodoče generacije. 

Zadnji video posnetki

Oglejte si video izjave, posnetke in nagovore o različnih temah in politikah Gibanja Svoboda. V Svobodi zagovarjamo osebni pristop.

Preglej celotno video galerijo
Za svobodo in mir se je zmeraj vredno boriti
Tomaž Vesel o vlogi kandidata za evropskega komisarja
Tomaž Vesel o svojem pogledu na listo kandidatk in kandidatov Svobode
Verjamemo v enotno in solidarno Evropo