Vodja poslanske skupine Svoboda Borut Sajovic v oddajah 24ur zvečer in Studio ob 17.00 o aktualnih političnih razmerah.  

Vodja poslanske skupine Svoboda Borut Sajovic v oddajah 24ur zvečer in Studio ob 17.00 o aktualnih političnih razmerah.  

 »Smo v resnih časih, ki nas preizkušajo. Krize se vrstijo, od ukrajinske vojne, energetske krize in tudi poplav. To ni nekaj običajnega in ni nekaj, s čimer bi se soočila vsaka vlada. Na vseh teh za življenje naših državljank in državljanov ključnih in pomembnih področjih je vlada in tudi koalicija odgovorila ustrezno in pa uspešno,« je povedal poslanec in vodja poslanske skupine Svoboda Borut Sajovic. Skupaj z vodji poslanskih skupin parlamentarnih strank je v oddajah 24ur zvečer in Studio ob 17.00 govoril o aktualnih političnih razmerah. 

»Omenimo lahko RTV in z njo povezano zakonodajo, kjer se je politika znala sama omejiti. Pomoč gospodarstvu, socialni dialog, pomoč najranljivejšim, uskladitev plač v javnem sektorju, zakon o delovnih razmerjih. Poudarjen je bil s strani številnih deležnikov spoštljiv socialni dialog in če pogledamo razliko med prejšnjo in pa sedanjo vlado, vidimo, da so razmere v družbi precej drugačne. Ta vlada, ta koalicija zagotovo svojih državljank in državljanov ne obrekuje preko javnih omrežij in tako naprej,« je vodja poslanske skupine Svoboda naštel zgolj nekatere izmed sprememb, ki botrujejo k temu, da danes živimo v mnogo bolj odprti, svobodni in normalni družbi, kot smo pred zgolj letom in pol. Zasluge za to gredo prav tej koaliciji 

Z željami o razbitju koalicije se ne ukvarjamo

»O predčasnih volitvah ne razmišljamo. Volivke in volivci so nas izvolili za poln mandat in nam dali jasno sporočilo, da želijo, da obnova, reforme, spremembe in nadgradnje sistemov potekajo še hitreje in pa še učinkoviteje. Dialog v tej družbi je bistveno bolj spoštljiv, kot je bil prej, vlada in koalicija pa bosta zaupanje javnosti upravičili z zavzetim, skrbnim in pa dialoškim delom,« je bil jasen Sajovic.  

Čeprav je od volitev in začetka dela te vlade in koalicije minilo šele leto in pol, se s strani opozicije že pojavljajo pozivi k predčasnim volitvam. Kljub temu koalicija ostaja trdna in enotna, kar se je na koalicijskem vrhu pred dobrim tednom dni še enkrat potrdilo: »Volivke in volivci si želijo, da uresničimo svoje programske obljube in koalicijske zaveze in to bomo v naslednjih dveh letih in pol v koaliciji enotno in družno tudi storili,« je še povedal Sajovic.  

 Proračun je usklajen in realen

»Poplave in zemeljski plazovi so bili nesreča takega obsega, kot je v tej državi še ni bilo. Vsi si želimo, da se prizadeta območja čim prej obnovi. Hkrati pa vzpostavi razvojen potencial tako, da bodo ti kraji med najbolj razvitimi in najvarnejšimi v državi,« je glede proračunskih dokumentov, ki jih bo državni zbor potrjeval to sredo, povedal Sajovic.   

Proračun je, kot je dejal, »usklajen in realen. Namenjen je tudi razvoju, pomoči gospodarstvu, naslavljanju vseh skupin ljudi, pa seveda z veliko sredstvi za pokojnine, zdravstvo, tudi dolgotrajno oskrbo in še kaj. Tako, da v koaliciji smo kar se tiče proračuna v globalu visoko usklajeni in želimo, da se ga sprejme in čim prej začne uspešno izvajati 

Nujno je zaščititi delavce pred kršitvami in izkoriščanjem

»Zakon smo v poslanski skupini Svoboda podprli in ga podpiramo tudi danes. Namenjen je čemu? Zaščiti delavca. Zadovoljen, motiviran, dobro plačan delavec z vsemi pravicami in dolžnosti je ponos vsakega delodajalca,« je poudaril Sajovic.  

Nezadovoljstva in strašenja pred novo uveljavljenimi spremembami zakonodaje o delovnih razmerjih ne razume, pravi. Pomembno je, da tak zakon zaživi v praksi, preden lahko natančno razsodimo o njegovi primernosti. Pri tem je ključno, da se s tem zakonom nikogar ne kaznuje, niti ne po nepotrebnem izdatno dodatno obremenjuje. Namenjen je zgolj zaščiti delavcev pred tistimi delodajalci, ki pravice delavcev kršijo: »Mesece nazaj smo tu v tem studiu odprli zgodbo Marinbluja in Seleje. Vsi smo bili za to, da je treba na tem področju nekaj spremeniti. Evidence so enostavne, niso samo digitalne, so lahko tudi ročne in zelo enostavne,« je še dodal Sajovic.  

Poudarja tudi, da je za gospodarstvo v tem trenutku ključno to, da mu država po uničujočih poplavah avgusta ustrezno pomaga. To smo tudi storili: »Za gospodarstvo je ključno, da mu iz našega proračuna namenjamo več kot pol milijarde sredstev v obliki subvencij. Za gospodarstvo je ključno, da smo izplačali nadomestilo plače delodajalcem za delavce prostovoljce v višini okrog 5 milijonov evrov. In ključno je, da smo izvedli predplačila oziroma takojšnjo pomoč pri odpravi posledic škode v gospodarstvu v znesku nekaj manj kot 32 milijonov evrov. To šteje več kot pa prepiranje o beleženju delovnega časa,« je naštel vodja poslanske skupine Svoboda.  

Zadnji video posnetki

Oglejte si video izjave, posnetke in nagovore o različnih temah in politikah Gibanja Svoboda. V Svobodi zagovarjamo osebni pristop.

Preglej celotno video galerijo
Za svobodo in mir se je zmeraj vredno boriti
Tomaž Vesel o vlogi kandidata za evropskega komisarja
Tomaž Vesel o svojem pogledu na listo kandidatk in kandidatov Svobode
Verjamemo v enotno in solidarno Evropo