Vodja poslanske skupine Svoboda Borut Sajovic v oddajah 24ur zvečer in Odmevi o proračunskih dokumentih, sprejetih ta teden v državnem zboru.  

Vodja poslanske skupine Svoboda Borut Sajovic v oddajah 24ur zvečer in Odmevi o proračunskih dokumentih, sprejetih ta teden v državnem zboru.  

»Odločitve v poslanskih skupinah zorijo dneve, tedne in mesece. Priprava letošnjega proračuna zaradi ujme in potrebe po zagotovitvi 1,6 milijarde evrov dodatnih sredstev je bila zelo zahtevna. Po pogovorih na daljavo s predsednikom vlade, dr. Golobom, ter s finančnim ministrom, pa smo včeraj  in danes vendarle uspeli poiskati dodatna sredstva. Predsedniku vlade in ministru se zahvaljujem. Poslanke in poslanci smo tako lahko glasovali pozitivno, dali sporočilo, da znamo pogledati preko sredine. Pomoč najranljivejšim ni nekaj, kar se deli na levo in desno. To more biti za vse je o glasovanju o stoodstotni uskladitvi socialnih transferjev z inflacijo v letu 2024 povedal vodja poslanske skupine Svoboda Borut Sajovic, ki je bil včeraj zvečer gost v oddajah 24ur zvečer in Odmevi.

Glasovanje o usklajevanju transferjev je sicer včeraj potekalo drugič, saj je pri prvem glasovanju prišlo do tehnične napake na glasovalnih napravah v državnem zboru: »Vse naše poslanke in poslanci so glasovali tako, kot je treba. Tisto, kar je računalnik najprej zabeležil, ni bilo ustrezno posredovane na ekrane, ki seveda razglasijo rezultat. Vodje poslanskih skupin smo sedeli štirikrat, dolgo časa in ugotovitev, da je zatajila tehnika, ne človek, je nedvomna,« je o tem povedal Sajovic.

Za tiste, ki jim je najtežje, smo od začetka mandata naredili veliko

»Glejte, to ni muha enodnevnica, mi delamo tako že od začetka mandata. Uskladili smo minimalno plačo, povečali smo pokojnine v decembru in novembru jih bomo še, tudi tako imenovani zimski dodatek. Uskladitev pokojnin v januarju bo celo 8,2 %. Soglasno smo sprejeli, da študentje lahko prejemajo državno in Zoisovo štipendijo obenem,« je Sajovic povzel to, kar je koalicija v približno letu in pol trajajočem mandatu že storila za najranljivejše v družbi. 

Vse to, poudarja Sajovic, je bilo storjeno kljub oteženim pogojem po avgustovskih poplavah: »Priprava letošnjega proračuna zaradi ujme in potrebe po zagotovitvi 1,6 milijarde evrov dodatnih sredstev je bila zelo zahtevna. Prvič v zgodovini te države so ministri najprej sprejeli odločitev, da se vse postavke na proračunskih porabnikih znotraj ministrstev zmanjšajo za 4 % in se s tem privarčuje kar nekaj sredstev,« je razložil vodja poslanske skupine Svoboda. 

Na ta način privarčevana sredstva so seveda namenjena pomoči ljudem, ki so utrpeli škodo v poplavah: »Kaj smo storili najprej? 10 milijonov evrov smo nemudoma ljudem zagotovili preko Karitasa in Rdečega križa. Do danes pa smo od že izplačanih 420 milijonih evrov, 43 milijonov dali za izredne socialne dodatke, da tistim, ki so bili najbolj prizadeti, stisko olajšamo,« je spomnil Sajovic.  

Zadnji video posnetki

Oglejte si video izjave, posnetke in nagovore o različnih temah in politikah Gibanja Svoboda. V Svobodi zagovarjamo osebni pristop.

Preglej celotno video galerijo
Za svobodo in mir se je zmeraj vredno boriti
Tomaž Vesel o vlogi kandidata za evropskega komisarja
Tomaž Vesel o svojem pogledu na listo kandidatk in kandidatov Svobode
Verjamemo v enotno in solidarno Evropo