Ministrica za zdravje dr. Valentina Prevolnik Rupel v oddaji Tarča o stavki Fidesa, stavkovnih pogajanjih s Fidesom in ukrepih, ki jih je vlada že sprejela za zaščito pacientov ...

Ministrica za zdravje dr. Valentina Prevolnik Rupel v oddaji Tarča o stavki Fidesa, stavkovnih pogajanjih s Fidesom in ukrepih, ki jih je vlada že sprejela za zaščito pacientov.  

»Vlada je že večkrat priznala, da podpisanih sporazumov ne more uresničiti. Seveda je pa po drugi strani res, da so vsi ostali sindikati, se pravi 45 od 46 sindikatov, pristali na zamik svojih zahtev na 1. januar 2025 in na to, da se vsi udeležujejo stebrnih pogajanj. Edini sindikat, ki se jih ne, je sindikat Fides,« je v oddaji Tarča spomnila ministrica za zdravje dr. Valentina Prevolnik Rupel 

Sedem tednov trajajočo Fidesovo stavko si vlada znotraj stavkovnih pogajanj prizadeva čim prej rešiti v dobro vseh, predvsem pacientov, poudarja ministrica, a dodaja, da na drugi strani pogosto umanjka pripravljenost na kompromis in konstruktiven pristop k pogajanjem: »Ves čas aktivno spremljam vse aktivnosti, se srečujem z drugo stranjo, srečevala sem se tudi s Fidesom in to nameravam tudi v prihodnje. Prizadevam si, da najdemo rešitev čim prej. Ne govorimo o odškodnini, ker finančne posledice ne smejo nastati v letu 2024, smo pa jim ponudili določeno jamstvo, ampak je Fides to seveda gladko zavrnil 

»Za naprej so odprte vse poti. Tudi mediacija, ki se v zadnjem času veliko omenja. Jaz sem res odprta za vse možnosti. Vlada je pripravljena na aktivna pogajanja in pozivam Fides k zamrznitvi stavke in da se udeleži stebrnih pogajanj. Pogajati se moramo skupaj tudi z drugimi poklicnimi skupinami,« je še poudarila ministrica.  

Ščitimo pravice pacientov v času stavke

»Odlok je bil sprejet za zaščito pacientov in je reakcija na razmere, ki jih je ustvarila stavka,« je pojasnila ministrica. Vlada je namreč včeraj sprejela Odlok o opravljanju zdravniške službe v času stavke, ki določa zdravniške storitve, ki jih morajo zdravniki opravljati v času stavke Fides. Ta določa, da zdravniki v času stavke, poleg storitev, ki jih primeroma določa zakon, ki ureja zdravniško službo, opravljajo  tudi: 

  • storitve z napotnico stopnje zelo hitro, 
  • Izdaja zdravniških potrdil bolniških listov, 
  • Napotitve pacientov na nadaljnje zdravljenje in 
  • Zagotavljanje informacij o stanju oskrbovancev DSO.  

Odlok je torej bil sprejet kot odziv na zelo konkretne stiske in težave nekaterih pacientov, ki jih je bilo do sedaj v času stavke že mogoče zaznati, poudarja ministrica: »Kar se tiče teh škodljivih posledic in ali so ali niso za bolnike, seveda so, saj tudi sami mediji ste poročali veliko o tem, kakšne težave imajo ljudje, kakšne težave imajo recimo invalidi, ki ne morejo priti na vrsto z zdravniškimi pregledi za podaljšanje vozniškega dovoljenja. Takoj ko smo izvedeli za probleme, smo skušali sprejeti določene ukrepe, nekaj smo jih sprejeli v ponedeljek, danes pa smo sprejeli ta odlok, da pomagamo bolnikom, da pridejo do teh storitev. Seveda pa bomo tudi v nadaljevanju sprejemali določene ukrepe, če bo to potrebno,« je še zagotovila ministrica dr. Prevolnik Rupel.  

Naša naloga je, da krepimo javno zdravstvo 

»Med ukrepi, ki smo jih že uvedli, je na primer uvedba novih ambulant za specializante, torej imamo nove time, s čimer spodbujamo in motiviramo študente v zadnjem letniku, da opredeljujejo, s tem pa bomo zagotovo pripomogli k manjšanju števila tistih, ki nimajo izbranega osebnega zdravnika,« je pojasnila ministrica.  

Z vladno uredbo, sprejeto 15. februarja, je vlada na primarni ravni že dodala sto dodatnih timov in uvedla ambulante specializantov, s katerimi bo znatno olajšan dostop ljudi do osebnega zdravnika. Uredba je uvedla tudi nov način obravnave čakajočih, in sicer bo na podlagi tega vzpostavljen seznam najdlje nedopustno čakajočih, oskrba pa bo najprej ponujena tistim, ki čakajo relativno najdlje glede na stopnjo nujnosti. S tem bodo čakalne dobe krajše, v sistem pa se uvaja bolj pravična obravnava čakajočih.   

V prihodnje pa se bo vlada, zagotavlja ministrica, za ohranjanje in vzdržnost javnega zdravstvenega sistema lotila tudi izzivov, povezanih z delom zdravnikov pri zasebnih izvajalcih: »To bomo naslovili, to je koalicijska zaveza in že pripravljamo, smo že na strateškem svetu za zdravstvo začeli s pripravo izhodišč in na ministrstvu nadaljujemo s pripravo izhodišč za zakon o zdravstveni dejavnosti.« 

Zadnji video posnetki

Oglejte si video izjave, posnetke in nagovore o različnih temah in politikah Gibanja Svoboda. V Svobodi zagovarjamo osebni pristop.

Preglej celotno video galerijo
Za svobodo in mir se je zmeraj vredno boriti
Tomaž Vesel o vlogi kandidata za evropskega komisarja
Tomaž Vesel o svojem pogledu na listo kandidatk in kandidatov Svobode
Verjamemo v enotno in solidarno Evropo