Ministrica za zdravje dr. Valentina Prevolnik Rupel v oddajah Vroči mikrofon in 24ur zvečer o zdravniški stavki in sprejetih ukrepih vlade za zaščito pacientov in zdravstvenega sistema ...

Ministrica za zdravje dr. Valentina Prevolnik Rupel v oddajah Vroči mikrofon in 24ur zvečer o zdravniški stavki in sprejetih ukrepih vlade za zaščito pacientov in zdravstvenega sistema.  

»Vlada je sprejela ukrepe, usmeritve, ki bodo olajšali delo direktorjem zdravstvenih zavodov v času zdravniške stavke. Gre za usmeritve glede tega, kakšne so možnosti reorganizacije dela zdravnikov v njihovih ustanovah, da bo delo potekalo čim bolj nemoteno. Mi jim zaupamo, da bodo to uspeli izvesti. Glede na podatke, ki jih imamo sedaj, pacientom ni treba skrbeti, da ne bi dobili nujne medicinske pomoči ali pa da ne bi delovalo neprekinjeno zdravstveno varstvo,« je v oddaji Vroči mikrofon na Valu 202 povedala ministrica za zdravje dr. Valentina Prevolnik Rupel.  

Za zagotavljanje čim bolj nemotene oskrbe pacientov v času zdravniške stavke je vlada ta teden sprejela prvi paket ukrepov, ki bodo še posebej pomembni po prvem marcu, ko prenehajo veljati soglasja za nadurno delo zdravnikom, ki so se tako odločili. Ukrepi predvidevajo naslednje: 

  • Direktorji zdravstvenih zavodov so dobili možnost, da tam, kjer zaradi nezadostnega števila zdravnikov ne bo mogoče ohraniti trenutnih oblik dela, zdravnike razporedijo v izmensko delo. 
  • V primeru, ko izvajalci službe nujne medicinske pomoči (NMP) ne bodo zmožni zagotavljati oskrbe, bosta lahko dva javna zdravstvena zavoda sklenila dogovor, v katerem bosta določila lokacijo skupnega dežurnega mesta. Tam bo neprekinjeno prisoten zdravnik za izvajanje službe NMP. 
  • Če je obremenitev nekega dežurnega mesta v določeni bolnišnici taka, da ne presega 25 odstotkov obremenitev v rednem delovnem času, bodo lahko direktorji po presoji s strokovnimi sodelavci za taka mesta organizirali pripravljenost na domu. 

Ministrica dodaja tudi, da »se trenutno iščejo načini, da se opredelijo tiste storitve, ki se morajo opravljati tudi v času zdravniške stavke. Pacienti in direktorji zdravstvenih zavodov so nas opozorili, da do nekaterih storitev, ki so ključne za zdravje, varnost in normalen potek življenja, ne morejo dostopati. To so na primer izdaja bolniških listov, podaljševanje vozniških dovoljenj in tako dalje. Vlada zato išče načine, kako bi sprejela ukrepe, da bi opredelila nek nabor storitev, ki se jih mora kljub stavki opravljati«. 

Stavka ni dobra za nikogar, a sta za rešitev vedno potrebni dve strani

»Vsi si res prizadevamo, da bi se stavka zaključila. Stavka ni dobra za nikogar, niti za zdravnike niti za politiko, še najmanj pa za bolnike. Pogajanja se bodo nadaljevala zelo aktivno. Vse ponudbe, ki jih dajemo Fidesu, so zelo konkretne. Aktivno jih vabimo k udeležbi na pogajanjih. Ampak veste pa, da za nek dogovor sta vedno potrebna dva, dve strani,« je glede pogajanj s Fidesom o prekinitvi stavke izpostavila ministrica v oddaji 24ur zvečer. 

Vlada, poudarja ministrica, Fidesu ne more ponuditi rešitev, ki bi imele finančne posledice v letu 2024: »Vlada ne zanika, da ni izpolnila obljub iz teh sporazumov, za kar so tudi objektivni razlogi, ki so jih ostali sindikati razumeli. Mi Fides vztrajno vabimo na stebrna pogajanja, ker menimo, da se je treba pogajati skupaj z vsemi poklici v zdravstvu, še posebej zdravniki. Če lahko samo spomnim, kadar koli smo se do sedaj pogovarjali samo z eno poklicno skupino v zdravstvu, je to pripeljalo do velikih nesorazmerij in torej ravno do tega, kar imamo danes. Zato se želimo tokrat pogajati z vsemi skupaj na stebru,« še dodaja ministrica.  

Z malimi korakih do velikih sprememb

»Na splošno sistem javnega zdravstva v Sloveniji ni slabo zastavljen. Je pa res, da skozi leta ni bilo na tem področju sprejetih dovolj sprememb – da bi ga posodabljali, uvajali novosti, sproti spreminjali plačilne modele, stimulirali, motivirali zdravnike in reorganizirali delo glede na resurse, ki so na razpolago. Zato rešitev za ta sistem ne moremo sprejeti v enem dnevu. Kot sem že večkrat rekla, v zdravstvu ni potrebna reforma, pač pa ogromno malih korakov, ki se izpeljujejo sproti. Reagirati moramo hitro, z malimi spremembami, ki pa so bile v preteklosti zanemarjene,« pojasnjuje ministrica.  

Z vladno uredbo, sprejeto 15. februarja, je vlada na primarni ravni že dodala sto dodatnih timov in uvedla ambulante specializantov, s katerimi bo znatno olajšan dostop ljudi do osebnega zdravnika. Uredba je uvedla tudi nov način obravnave čakajočih, in sicer bo na podlagi tega vzpostavljen seznam najdlje nedopustno čakajočih, oskrba pa bo najprej ponujena tistim, ki čakajo relativno najdlje glede na stopnjo nujnosti. S tem bodo čakalne dobe krajše, v sistem pa se uvaja bolj pravična obravnava čakajočih. 

Z uvedbo t. i. srečevalnega sistema ter satelitskih urgentnih centrov je bila dodatno okrepljena tudi mreža nujne medicinske pomoči.  

Celoten intervju z ministrico dr. Prevolnik Rupel lahko poslušate tukaj. 

 

Zadnji video posnetki

Oglejte si video izjave, posnetke in nagovore o različnih temah in politikah Gibanja Svoboda. V Svobodi zagovarjamo osebni pristop.

Preglej celotno video galerijo
Za svobodo in mir se je zmeraj vredno boriti
Tomaž Vesel o vlogi kandidata za evropskega komisarja
Tomaž Vesel o svojem pogledu na listo kandidatk in kandidatov Svobode
Verjamemo v enotno in solidarno Evropo