Predsednik vlade in Gibanja Svoboda dr. Robert Golob ter ministrica za zdravje dr. Valentina Prevolnik Rupel v oddaji 24UR Forum - (Ne)javno zdravstvo na POP TV ...

Predsednik vlade in Gibanja Svoboda dr. Robert Golob ter ministrica za zdravje dr. Valentina Prevolnik Rupel v oddaji 24UR Forum – (Ne)javno zdravstvo na POP TV.  

»Moja vizija zdravstva je javno zdravstvo, ki poskrbi za pacienta in mu zagotavlja dostopno, kakovostno in varno zdravstveno oskrbo,« je v oddaji 24UR Forum – (Ne)javno zdravstvo na POP TV povedala ministrica za zdravje dr. Valentina Prevolnik Rupel.  

Oddaje se je ministrica ob izteku delovnega obiska v Mariboru udeležila skupaj s predsednikom vlade in Gibanja Svoboda dr. Robertom Golobom. Oba sta se odločno zavzela za ohranitev in krepitev javnega zdravstva, saj le kakovostno in dostopno javno zdravstvo lahko nudi pomoč in oskrbo vsakomur, ki to potrebuje: »Mi se natančno zavedamo, da je edino javno zdravstvo tisto, kar si Slovenke in Slovenci zaslužimo. Smo solidarna družba, to imamo zapisano v naših genih in tudi v prihodnje bomo nadaljevali po tej poti 

»Naredili bomo vse, da se javni zdravstveni sistem ohrani. Vsi že sprejeti ukrepi – in letos jih je bilo že veliko – gredo v to smer,« je še poudaril dr. Golob in opozoril na to, da je lani dopolnilno zdravstveno zavarovanje še vedno bilo v rokah komercialnih zavarovalnic. Potem ko so vlade v preteklosti zgolj obljubljale, da bodo to anomalijo odpravile, se je ta vlada odločno postavila na stran javnega dobrega in dopolnilno zdravstveno zavarovanje, kot smo ga poznali nekoč, ukinila. Ta sprememba je v veljavi od 1. januarja letos.  

Reforma je tisoč majhnih korakov

»Trideset let se je naš sistem zdravstva zanemarjal, da je prišel do stanja, kjer je danes. Tudi ko smo nastopili mandat, so me prepričevali, da dajte samo denar in politično podporo, pa se bo zdravstvo uredilo. Pa se ni. Sedaj vemo, da reforma ni en dokument in polna vrečo denarja. Reforma je milijon različnih ukrepov, samo v zadnjih treh mesecih se jih je izvedlo več deset. Vsak od njih bo dal svoj učinek s časom. Ne bomo popustili, na koncu bomo prišli do zaključka, ki ga hočemo,« je poudaril dr. Robert Golob.  

Ukrepi, ki jih je že sprejela vlada, so usmerjeni k reševanju nekaterih najbolj akutnih in perečih problemov našega zdravstva, med drugim so to tudi dolge čakalne vrste in veliko število neopredeljenih, je pojasnila ministrica. Z uvedbo ambulant specializantov družinske medicine bo približno 16 tisoč neopredeljenih prišlo do osebnega zdravnika.    

Uvaja se pravičnejši način obravnave dolgo čakajočih pacientov, z novim standardom ambulante bo dosežena višja kakovost zdravniške obravnave in tudi boljša dostopnost in boljše timsko delo.  

Okrepljena je bila tudi nujna medicinska pomoč z vzpostavitvijo satelitskih urgentnih centrov ter uvedbo tako imenovanega »srečevalnega sistema« oziroma vozila urgentnega zdravnika. Nujna medicinska pomoč bo tako do poškodovanih prišla hitreje, dežurni zdravnik pa bo lahko več časa posvetil obravnavi čakajočih v ambulanti.   

Fides naj stavko zamrzne, saj zanjo ni več nobenega razloga

Premier dr. Robert Golob je v zadnjih tednih obiskal več bolnišnic, kjer se je med drugim z njihovimi direktorji pogovarjal o razmerah v času stavke Fidesa in glede oskrbe pacientov v času stavke. Ob včerajšnjem obisku Maribora sta ministrica in predsednik vlade obiskala UKC Maribor.  

»Zahvala gre vsemu osebju UKC Maribor, negovalcem, strokovnemu osebju, medicinskim sestram, zdravnicam in zdravnikom, ki kljub stavki Fidesa predano delajo. S tem, kar sem videl danes, sem zelo zadovoljen. In videl sem tudi zadovoljne paciente. To je tisto, kar največ šteje,« je ob obisku dejal dr. Golob.  

Še enkrat pa je tudi pozval Fides, naj stavko zamrzne, saj zanjo ni več nobenega razloga: »V času stavke zdravnikov že veš čas poudarjam, da do dogovora o višjih plačah lahko pride samo takrat, ko bo ta dogovor zajemal tudi medicinske sestre in negovalno osebje.« 

Zadnji video posnetki

Oglejte si video izjave, posnetke in nagovore o različnih temah in politikah Gibanja Svoboda. V Svobodi zagovarjamo osebni pristop.

Preglej celotno video galerijo
Za svobodo in mir se je zmeraj vredno boriti
Tomaž Vesel o vlogi kandidata za evropskega komisarja
Tomaž Vesel o svojem pogledu na listo kandidatk in kandidatov Svobode
Verjamemo v enotno in solidarno Evropo