Poslanka Svobode in predsednica parlamentarnega odbora za zdravstvo mag. Tamara Kozlovič je v oddaji Tarča govorila o razmejitvi javnega in zasebnega zdravstva. Po napovedi predsednika vlade pretekli mesec, da je ministrstvo za zdravje je pripravilo izhodišča za pripravo novele zakona o zdravstveni dejavnosti, so omenjena izhodišča zdaj v koalicijskem usklajevanju.  

»V Svobodi smo kandidirali s programom, v katerega smo zapisali, da želimo jasno razmejiti javno in zasebno zdravstvo. Imamo ogromno anomalij, ki jih želimo z izhodišči, ki jih je tudi vlada nenazadnje potrdila, odpraviti. Primer je regulacija cen, da se ne bo dogajalo, da bo za isto storitev nekdo v nekem javnem zavodu dobil eno ceno na storitev, v drugem pa drugo, ker se je tam boljše spogajal. Temu je potrebno narediti konec. Gre za javni denar, pacient mora biti v središču, ne pa dobički posameznikov. Tudi na terenu, ko hodimo in se pogovarjamo bodisi z direktorji, bodisi z drugimi zdravstvenimi skupinami, pravijo, da je to prava pot,« je poudarila poslanka Kozlovič.  

V Svobodi smo kandidirali s programom, v katerega smo zapisali, da želimo jasno razmejiti javno in zasebno zdravstvo. Imamo ogromno anomalij, ki jih želimo z izhodišči, ki jih je tudi vlada nenazadnje potrdila, odpraviti.

V Svobodi krepitev javnega zdravstva zagovarjamo že od vsega začetka, s tem pa želimo predvsem odpraviti nekatere ključne pomanjkljivosti sedanje ureditve: »Mi želimo transparenten sistem. Nič narobe, če nekdo dela dobiček, če je to transparentno, ne pa da slišimo in beremo o zgodbah, ko ljudje v rednem delovnem času naredijo manj kot popoldne, v pol manj na urah, recimo pri zasebniku, ko se še štempljajo, pa jih ni v službi, ko prejmejo pacienta in mu svetujejo, naj gre k njemu v zasebno prakso. Jaz verjamem, da takih primerov ni veliko. Nekaj jih je in niso v bistvu zdravniki krivi ali pa direktorji, ki to dovoljujejo, problem je zakonodaja, ki je očitno tako slabo napisana, da take anomalije povzroča in mi želimo to rešiti,« je kot primer navedla poslanka Kozlovič. 

Vlada dr. Roberta Goloba je torej prva, ki se je urejanja zdravstvenega sistema in odpravljanja številnih anomalij v njem lotila sistematično in temeljito: »Če bi poslušali dr. Ravnikarja leta 2014, je iste probleme našteval, kot jih našteva danes. Danes smo leta 2024 in poslušamo eno in isto. Torej vse vlade do danes očitno niso bile uspešne in mi rešujemo samo tisto, kar so zdravstveni delavci povedali, da je potrebno rešiti.« 

»Mi se ne damo, v bistvu nam je to samo motivacija, da bomo speljali to, kar smo obljubili. Strašenja, da bo zaradi tega razpadel javni zdravstveni sistem, pa jaz to absolutno ne kupim,« je še dodala Kozlovič.  

Mi se ne damo, v bistvu nam je to samo motivacija, da bomo speljali to, kar smo obljubili. Strašenja, da bo zaradi tega razpadel javni zdravstveni sistem, pa jaz to absolutno ne kupim.

Tudi ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja pomeni krepitev javnega zdravstva  

V Svobodi smo lansko leto v odziv na napovedan dvig zavarovalniških premij odpravili dopolnilno zdravstveno zavarovanje in namesto njega uvedli obvezni zdravstveni prispevek. S tem smo ljudi obvarovali pred dodatnimi stroški, iz javnega zdravstvenega sistema pa smo hkrati umaknili vpliv privatnih zavarovalnic. 

Poslanka Kozlovič poudarja, da je bila »to reakcija na napovedan dvig premije komercialnih zavarovalnic in mi smo reagirali hitro, da smo ta dvig preprečili. Že več kot 20 let je bilo dopolnilno zdravstveno zavarovanje anomalija financiranja zdravstvenega sistema in zdaj smo mi naredili prvi korak, ta del smo odpravili, danes plačujejo 35 evrov, to pa pomeni, da bodo tudi v letošnjem letu naše državljanke in državljani privarčevali 120 evrov, če bi se premija zvišala na 55 evrov, pa celo 240 evrov.« 

To je bila reakcija na napovedan dvig premije komercialnih zavarovalnic in mi smo reagirali hitro, da smo ta dvig preprečili.

Zadnji video posnetki

Oglejte si video izjave, posnetke in nagovore o različnih temah in politikah Gibanja Svoboda. V Svobodi zagovarjamo osebni pristop.

Preglej celotno video galerijo
Za svobodo in mir se je zmeraj vredno boriti
Tomaž Vesel o vlogi kandidata za evropskega komisarja
Tomaž Vesel o svojem pogledu na listo kandidatk in kandidatov Svobode
Verjamemo v enotno in solidarno Evropo