Evropska poslanka Svobode in kandidatka na evropskih volitvah Irena Joveva je v intervjuju za Reporter govorila o nekaterih ključnih izzivih in dosežkih, ki so zaznamovali njen mandat, ter o pričakovanjih pred prihajajočimi volitvami v juniju.   

»Meni je pomembno, da predvsem ljudje vidijo, da se resnično trudim za tiste stvari, ki sem si jih postavila kot prioritete, ker vsega na žalost ne moreš spremeniti in izboljšati,« je v intervjuju za Reporter povedala aktualna evropska poslanka in kandidatka Svobode na evropskih volitvah Irena Joveva

 

Meni je pomembno, da predvsem ljudje vidijo, da se resnično trudim za tiste stvari, ki sem si jih postavila kot prioritete, ker vsega na žalost ne moreš spremeniti in izboljšati.

V svojem petletnem mandatu se je Joveva uspešno zavzemala za spremembe na številnih področjih, med katerimi izstopata Akt o svobodi medijev ter njen boj za enakopravnost slovenščine na digitalnih platformah: »Smo na trgu EU, slovenščina pa je eden od uradnih jezikov EU, zato se mi ni zdelo pravično, da je ta ali katerikoli drug jezik na tem trgu diskriminiran ne glede na to, kakšne multinacionalke ali kdo drug pridejo na ta trg. Zato sem pisala direktorjem teh multinacionalk, se pravi Netflix, Disney plus, Apple, z vsemi sem se tudi srečala in od takrat so se zadeve začele premikati. Seveda ne gre z danes na jutri, to je jasno tudi zaradi zapletenih zakonodajnih postopkov na evropski ravni, ampak vendarle, zadeve se premikajo,« je pojasnila Joveva.  

Pomembno je sooblikovala tudi akt o svobodi medijev, ki je, kot pravi Joveva, eden izmed največjih dosežkov Evropskega parlamenta: »V tem aktu se lotevamo določenih stvari, predvsem z vidika transparentnosti medijskega lastništva, ker bo moralo biti popolnoma vse razkrito, slamnatih lastnikov več ne bo možno skriti. To je mimogrede tudi eden od dosežkov ravno moje ekipe, da smo dodali člen, da je treba razkriti tudi povezane osebe, torej ne le neposredne lastnike, ampak tudi recimo politično izpostavljene povezane osebe,« je Joveva pojasnila enega od glavnih določil zakona.  

Ni res, da se nič ne da, ker smo majhni, jaz ne gledam na nas kot na majhne, ampak kot na enakopravne vsem ostalim.

Evropska poslanka Joveva še dodaja, da je tudi akt o svobodi medijev pokazatelj tega, da ima Slovenija, skupaj s svojimi evropskimi poslanci, v EU toliko vpliva, kot si ga naredi sama: »Ni res, da se nič ne da, ker smo majhni, jaz ne gledam na nas kot na majhne, ampak kot na enakopravne vsem ostalim. Denimo, bila sem del pogajalske ekipe pri že omenjenem sprejemanju ene od najpomembnejših zakonodaj, medijske evropske zakonodaje, ker so mi zaupali, da bom dobro to delo opravila in sploh ni bilo pomembno, da sem iz Slovenije.«  

Upravljanje z migracijami ni samo varnostno vprašanje, pač pa tudi vprašanje solidarnosti in humanosti  

Pred nekaj tedni je bil v Evropskem parlamentu sprejet akt o migracijah in azilu: »Varnost in solidarnost morata iti z roko v roki, ne moremo se osredotočiti zgolj na eno ali zgolj na drugo. Ta pakt res ni idealen, vzpostavlja pa enotna pravila, ker je to evropski problem oziroma širši globalno. Ena država članica ne more sama teh stvari urejati, zato je bil ta pakt nujno potreben,« je o nedavno sprejeti zakondaji s tega področja povedala Joveva.  

V SDS bi v vsakem primeru to temo zlorabili za predvolilno kampanjo. Vedno to počnejo.

Poudarila je, da so sicer prav tiste države, ki so najbolj glasne glede vprašanja migracij, tudi tiste, ki so temu paktu nasprotovale. Enako dvoličnost in zlorabo vprašanja migracij najdemo tudi, ko o govorimo o vprašanju migracij v Sloveniji, meni Joveva: »V SDS bi v vsakem primeru to temo zlorabili za predvolilno kampanjo. Vedno to počnejo.« 

Celoten intervju lahko preberete najnovejši številki Reporterja.  

Zadnji video posnetki

Oglejte si video izjave, posnetke in nagovore o različnih temah in politikah Gibanja Svoboda. V Svobodi zagovarjamo osebni pristop.

Preglej celotno video galerijo
Za svobodo in mir se je zmeraj vredno boriti
Tomaž Vesel o vlogi kandidata za evropskega komisarja
Tomaž Vesel o svojem pogledu na listo kandidatk in kandidatov Svobode
Verjamemo v enotno in solidarno Evropo