Evropska poslanka Svobode in nosilka strankine liste na evropskih volitvah Irena Joveva v oddaji 24ur zvečer.

»Imamo super listo – močno, zeleno, mlado, predvsem pa proevropsko, progresivno in zmerno listo,« je kandidatno Gibanja Svoboda opisala njena nosilka, tudi aktualna evropska poslanka Svobode Irena Joveva. Poleg nje so listi še predsednik strankinega podmladka Matej Grah, poslanka Janja Sluga, nekdanji okoljski minister Jure Leben, poslanka Tamara Vonta, minister za obrambo Marjan Šarec, državna sekretarja Maša Kociper in Vojko Volk ter poslanec Uroš Brežan.

»Verjamem v čisto vsakega kandidata oziroma kandidatko na tej listi in verjamem, da bodo naš potencial opazili tudi volivke in volivci. Njihova svobodna odločitev pa je seveda, koga bodo izbrali,« je dejala Joveva in spomnila na možnost preferenčnega glasu na evropskih volitvah, za katerega je prepričana, da ga bodo ljudje izkoristili.

Predvsem pa si v Svobodi želimo čim višje volilne udeležbe, je poudarila: »To bi bil uspeh nas vseh.«

Da so jo organi stranke postavili na vrh liste, jemlje kot veliko odgovornost: »Pa tudi kot veliko čast in verjamem, da je to tudi rezultat mojega dosedanjega dela v tem mandatu. In res si štejem v čast, da bom lahko vodila tako močno listo.«

Ni prav, da hujskajo, da širijo sovraštvo, manipulacije, laži ter dezinformacije in da gradijo svoj politični program in nabirajo cenene politične točke na plečih ljudi, tudi tistih, ki živijo ob meji.

V pogovoru se je opredelila tudi do nekaterih tem, ki bodo zagotovo zaznamovale volilno kampanjo. Ena od teh so zagotovo migracije, kjer si evroposlanka in nosilka liste želi predvsem vsebinske razprave, razprave o dejstvih, ne pa hujskanja, kar počnejo desni populisti, pri nas zelo glasno SDS in NSi: »Ni prav, da hujskajo, da širijo sovraštvo, manipulacije, laži ter dezinformacije in da gradijo svoj politični program in nabirajo cenene politične točke na plečih ljudi, tudi tistih, ki živijo ob meji.«

Glede priznanja Palestine je dejala, da je »v tem trenutku, glede na dogajanje na Bližnjem vzhodu prav, da se počaka na čim bolj primeren trenutek, predvsem tudi z vidika nekega mednarodnega pritiska, ki bi ga potem lahko to priznanje prineslo«. Je pa, kot je opozorila, »popolnoma jasno, da vlada dr. Roberta Goloba to priznanje podpira in da bo to storila skupaj z drugimi državami članicami, ko bo to imelo največji učinek«.

Na vprašanje, ali meni, da Izrael v Gazi izvaja genocid, je odgovorila pritrdilno: »Spremljamo razpad človečnosti, kar je absolutno nesprejemljivo.«

Z aktualno vlado pa je naš ugled boljši. To dokazuje vsak dan znova tako vlada kot tudi določeni evropski poslanke in poslanci. Pomemben je naš angažma, naše delo in je prepoznano kot dobro.

Ob koncu pogovora je poudarila še, da se je ugled Slovenije v zadnjih dveh letih, od nastopa vlade dr. Goloba, izboljšal: »Pred tem nismo imeli ravno sreče oziroma smo morali odgovarjati na razne komentarje o tem, kaj za vraga se dogaja. Z aktualno vlado pa je naš ugled boljši. To dokazuje vsak dan znova tako vlada kot tudi določeni evropski poslanke in poslanci. Pomemben je naš angažma, naše delo in je prepoznano kot dobro.«

Zadnji video posnetki

Oglejte si video izjave, posnetke in nagovore o različnih temah in politikah Gibanja Svoboda. V Svobodi zagovarjamo osebni pristop.

Preglej celotno video galerijo
Za svobodo in mir se je zmeraj vredno boriti
Tomaž Vesel o vlogi kandidata za evropskega komisarja
Tomaž Vesel o svojem pogledu na listo kandidatk in kandidatov Svobode
Verjamemo v enotno in solidarno Evropo