Poslanka Svobode Lucija Tacer v oddaji Odmevi o sprejetem sklepu državnega zbora o začetku postopka za spremembo ustave.

Poslanka Svobode Lucija Tacer v oddaji Odmevi o sprejetem sklepu državnega zbora o začetku postopka za spremembo ustave. Predlagane spremembe ustave predvidevajo, da sodnikov na predlog Sodnega sveta ne bi več volil državni zbor, ampak bi jih imenoval predsednik republike. 

»Koalicija je predlagala te spremembe zato, da se postopek depolitizira. Nekateri ne marajo te besede, ampak kar to pomeni, je to, da v postopku imenovanja sodnikov ne bomo več priča temu, da o kandidatih za sodnike diskutirajo poslanci na podlagi nekih ideoloških argumentov. Postopek se bo namesto tega osredotočil na tisto strokovno fazo,« je v oddaji Odmevi povedala poslanka Svobode Lucija Tacer. Prav zmanjšanje vpliva politike na imenovanje sodnikov je namreč glavni razlog za to, da je koalicija predlagala sklep o začetku postopka za spremembo ustave, po kateri bi pristojnost imenovanja sodnikov na predlog sodnega sveta prenesli z državnega zbora na predsednika oziroma predsednico republike.  

Poslanka Tacer poudarja, da je to sicer nekaj, kar že poznajo v številnih parlamentarnih demokracijah: »Predsednica bo odgovorna za legitimnost postopka. Kot recimo to zdaj dela v primeru zakonodajnega postopka, bo tudi tukaj prevzela to odgovornost in bo imenovala sodnike. Tako ureditev poznajo v veliki večini evropskih držav, sploh pa v parlamentarnih sistemih. Samo v Latviji volijo sodnike kot mi.« 

Delovanje Sodnega sveta bomo izboljšali v tesnem sodelovanju s stroko

»Hkrati bodo sledile tudi spremembe zakonov. Ministrica za pravosodje je danes na seji izpostavila, da bo aktivno sodelovala z ustavno komisijo in strokovno skupino za to, da se bodo te zakonske spremembe, ki so potrebne za to, da bo Sodni svet deloval vse bolj transparentno in da bo užival večjo legitimnost javnosti, zares odvile,« je razložila poslanka. Poudarja, da je delovanje Sodnega sveta treba izboljšati v več pogledih, kar bomo dosegli z že predlaganimi zakonskimi spremembami. 

Tacer zavrača očitke, da bi s predlaganimi spremembami Sodni svet postal bolj zbirokratiziran, politiziran, hkrati pa manj operativen. Predlagane spremembe so namreč nastale v tesnem sodelovanju s stroko: »Naš predlog je podprla skupina strokovnjakov, ki smo jih zbrali v državnem zboru ravno zato, da se strokovno opredeli do našega političnega predloga. Skupina je argumentirala, zakaj se ji zdi to korak v pravo smer. Verjamem, vedno bodo protiargumenti. To je čisto človeško. Ampak ključno je to, da prevladujoča stroka meni, da je to dobra rešitev. Stroka je bila ves čas močno vključena, ne samo v okviru te skupine, tudi ta skupina se je posvetovala z drugimi in tako bomo postopek vodili tudi naprej,« je jasna poslanka.

Zadnji video posnetki

Oglejte si video izjave, posnetke in nagovore o različnih temah in politikah Gibanja Svoboda. V Svobodi zagovarjamo osebni pristop.

Preglej celotno video galerijo
Za svobodo in mir se je zmeraj vredno boriti
Tomaž Vesel o vlogi kandidata za evropskega komisarja
Tomaž Vesel o svojem pogledu na listo kandidatk in kandidatov Svobode
Verjamemo v enotno in solidarno Evropo