Predsednik vlade in Gibanja Svoboda dr. Robert Golob v oddajah 24ur zvečer in Odmevi o aktualnem političnem dogajanju ...

Predsednik vlade in Gibanja Svoboda dr. Robert Golob v oddajah 24ur zvečer in Odmevi o aktualnem političnem dogajanju.  

»Danes smo sprejemali zelo pomemben zakon za Slovenijo, ki se vam očitno zdi manj pomemben, je pa izjemno pomemben za vse ljudi, ki so bili prizadeti v poplavah. Vlada je sprejela dve stvari. Da bodo vsi, ki so bili prizadeti, prvič v zgodovini Slovenije dobili akontacijo v višini 20 % škode. In drugič, da smo namesto solidarnostnega prispevka na plače vpeljali davek na dobiček. Ne bomo jemali ljudem, ampak bomo vzeli tistim podjetjem, ki imajo dobiček. Ne bomo jemali podjetjem, ki mogoče težko shajajo, ampak tistim, ki izkazujejo velike dobičke. Enako velja za banke. In to je tisto, kar šteje,« je povedal predsednik vlade dr. Robert Golob. 

Poudaril je, da je v tem trenutku še vedno za prizadete v poplavah in tudi ostale državljanke in državljane daleč najbolj pomembno to, kako bodo prišli do pomoči, ki jo potrebujejo, ter kako bo potekala obnova prizadetih območij. Vlada svoje delo na tem področju še vedno opravlja s polno paro, hitro in učinkovito: »To so stvari, ki jaz verjamem, da vse ljudi, ki so bili prizadeti, pa tudi njihove svojce, ki jih ni malo, neizmerno bolj zanimajo kot izključitev ene poslanke iz ene stranke,« je poudaril premier.  

Vedno znova jasno pokažemo, da smo v Svobodi enotni

»Izključitev iz stranke je najhujša možna sankcija, ki jo lahko stranka uvede. Tega ne bi naredili, če ne bi bilo zelo jasno, da neka oseba v stranko vnaša razkol, iz stranke nosi ne samo pravih, ampak tudi lažne informacije in jih plasirata  v medije. Da je delovanje osebe v resnici škodljivo. Tudi za državo. Vsi smo se strinjali, da druge izbire nimamo,« je povedal predsednik vlade in Gibanja Svoboda o nedavni izključitvi poslanke Mojce Šetinc Pašek in Roberta Pavšiča iz stranke.  

Poudaril je, da je »v svetu stranke več kot 80 najvidnejših posameznikov in vsi sklepi so bili sprejeti soglasno. Niti eden ni bil proti izključitvi. Niti eden ni bil tisti, ki bi odpiral svojo agendo.« Kot je še poudaril, pri tem ne gre za to, kako kdo glasuje v državnem zboru: »Poslanci so po zakonu samostojni in nihče jim ne očita glasovanja. Poslancu še najmanj, saj to ni stvar stranke. Govorimo o tem, ali se zavzemamo za iste cilje. Ali se zavedamo, kje leži nevarnost, tudi za demokracijo in pravno državo. Ali pa v resnici svoje lastne, če hočete soborce, pri tem onemogočamo,« je še bil jasen dr. Robert Golob.  

Naše obljube volivkam in volivcem so bile jasne

»Pred volitvami smo zelo jasno iskali mandat ljudi. Obljubili smo, da bomo prekinili z janšizmom. In dobili smo mandat. Ta mandat so nam zaupali ljudje, tega mandata si nismo podelili sami.  Z bivšo ministrico in tudi z bivšim šefom policije smo o tem govorili še preden sta bila imenovana. Moje vprašanje je bilo, ali se zavedamo, kaj je skupen cilj, ki smo ga obljubili ljudem? Spraševal sem ju, ali sta kos tej nalogi. In onadva sta bila tista, ki sta se potem dobesedno ponudila, da bosta to uresničila,« je poudaril predsednik vlade.  

V Svobodi smo se zavezali, da bomo ustavili razkroj pravne države in okrepili zaupanje v ključne družbene podsisteme, kot so sodstvo, državno tožilstvo, javni mediji, podjetja v državni lasti in nenazadnje tudi v policiji. Prav policija je tista, ki je zaupanje državljanov zaradi zlorabe prejšnje vlade začela zelo hitro izgubljati: »Obljubili smo, da če in ko bomo zmagali in če dobimo mandat ljudi, bomo počistili z vsemi zavržnimi praksami. S temi, ki so pripeljale do zaplinjanja Ljubljane, do zlorabe policije in še vseh ostalih inštitucij,« je spomnil predsednik vlade.  

Pričevanja nekdanje ministrice Tatjane Bobnar so, zatrjuje dr. Robert Golob, neresnična: »Dokažem lahko z dokumenti in s pričami, da se nisem vpletal v noben operativni postopek policije. Z gospodom Lindavom se od 1. junija, ko je bil imenovan, pa do dneva, ko je zapustil vlado, nisva niti videla, kaj šele, da bi govorila ali da bi mu dajal kakršnakoli navodila. Z ministri se bom pa vedno pogovarjal, ker je to moja naloga in moja dolžnost. Še več. Oba sta lagala, tudi pred komisijo. Imam priče, ne samo papirje. In z velikim veseljem jih bom pred preiskovalno komisijo predstavil,« je poudaril.   

Zadnji video posnetki

Oglejte si video izjave, posnetke in nagovore o različnih temah in politikah Gibanja Svoboda. V Svobodi zagovarjamo osebni pristop.

Preglej celotno video galerijo
Za svobodo in mir se je zmeraj vredno boriti
Tomaž Vesel o vlogi kandidata za evropskega komisarja
Tomaž Vesel o svojem pogledu na listo kandidatk in kandidatov Svobode
Verjamemo v enotno in solidarno Evropo