Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu ter podpredsednik Gibanja Svoboda Matej Arčon je v včerajšnji oddaji Tarča govoril o izidu evropskih volitev in referendumov ter delu vlade dr. Roberta Goloba.  

»Dobili smo dva mandata na evropskih volitvah in seveda, volivci imajo vedno prav. Je pa vedno treba gledati tudi na kontekst. Imamo zelo zahtevno nalogo, zelo zahtevne izzive, ki so pred nami, in reforme, ki jih peljemo in pri katerih vztrajamo. Smo ena redkih in pogumnih vlad, ki se je lotila tako težkih reform in tudi nismo pokleknili pod pritiskom ter ugodili določenim stavkovnim zahtevam, ker menimo, da je to področje treba rešiti celovito,« je poudaril Arčon.  

Imamo zelo zahtevno nalogo, zelo zahtevne izzive, ki so pred nami, in reforme, ki jih peljemo in pri katerih vztrajamo. Smo ena redkih in pogumnih vlad, ki se je lotila tako težkih reform. 

SSvoboda je na evropskih volitvah in referendumih dosegla vse tri svoje cilje: dosegli smo visoko volilno udeležbo, ta je bila najvišja v zgodovini, pri vseh referendumskih vprašanjih smo dosegli rezultat za, 22 % podpora volivk in volivcev pa je nekaj, na kar smo lahko upravičeno ponosni: »Če na rezultat pogledamo skupaj kot levosredinske stranke, smo v Gibanju Svoboda dobili najboljši rezultat na evropskih volitvah doslej. Vedno lahko gledamo iz različnih zornih kotov. In kot rečeno, če bi dobili tistih 1800 glasov več, bi imeli celo tri mandate.« je še spomnil Arčon.  

Naša vlada je edina vlada, ki se je lotila tako temeljitih reform 

»Mi peljemo drugačno politiko. Naša politika je politika vztrajnosti in poguma. Naša vlada je edina vlada, ki se je lotila tako temeljitih reform kot sta plačna reforma in zdravstvena reforma in pri tem vztrajamo,« je poudaril minister Matej Arčon.  

K tem reformam smo se v Gibanju Svoboda volivkam in volivcem zavezali predvsem zato, ker dosedanja uredite na marsikaterem področju enostavno ni bila več vzdržna: »Če pogledamo samo plačno reformo, se ne moremo vprašati samo, kdaj, kako. Dajmo se vprašati, zakaj? Zakaj je nastala ta potreba po reformi plačnega sistema? Tudi zaradi ukrepov, ki so bili sprejeti v preteklosti. Dogajalo se je to, da ko je en sindikat stavkal, so mu v preteklosti vlade ugodile. Pa ne trdim zdaj, da niso bile njihove zahteve upravičene, pa vendar neravnovesja so nastala, tak sistem je postal nevzdržen. Celo tako nevzdržen, da so prišli ljudje v javnem sektorju pod minimalno plačo in zdaj se skuša naši vladi naprtiti neko odgovornost za to stanje, ki pa je v resnici odgovornost vseh prejšnjih vlad. Mi bomo poskrbeli najmanj za to, da v javnem sektorju ljudje ne bodo pod minimalno plačo,« je dejal minister Arčon. 

Sistem je postal celo tako nevzdržen, da so prišli ljudje v javnem sektorju pod minimalno plačo in zdaj se skuša naši vladi naprtiti neko odgovornost za to stanje, ki pa je v resnici odgovornost vseh prejšnjih vlad. 

Dotaknil se je tudi napovedane davčne reforme ter zakonske ureditve tistih področij, o katerih smo volivke in volivci odločali na referendumih: »Ta vlada je dala v inovacije in razvoj največ sredstev do zdaj in v to smer gre tudi davčna reforma, torej v smeri spodbujanja inovacij, startupov, davčnih razbremenitev in tako naprej. Glede referendumov se bomo pa zagotovo mi koalicijsko uskladili, pričakujem v tednu ali dveh sestanek koalicijskega vrha, kjer se bomo o teh temah pogovorili, na kakšen način jih bomo pripravili, ali bomo šli po tej ustaljeni poti z izhodišči in potem v javno obravnavo in sprejem v parlamentu ali bomo šli direktno v parlament.« 

Zadnji video posnetki

Oglejte si video izjave, posnetke in nagovore o različnih temah in politikah Gibanja Svoboda. V Svobodi zagovarjamo osebni pristop.

Preglej celotno video galerijo
Za svobodo in mir se je zmeraj vredno boriti
Tomaž Vesel o vlogi kandidata za evropskega komisarja
Tomaž Vesel o svojem pogledu na listo kandidatk in kandidatov Svobode
Verjamemo v enotno in solidarno Evropo