V teh dneh se po družbenih omrežjih širijo zlonamerne objave, ki izrazito zavajajoče prikazujejo podatke o cenah električne energije v Sloveniji. Te naj bi bile glede na prikazane podatke ene najvišjih v EU, a z realnim stanjem in resničnimi učinki na ljudi in podjetja nimajo resne povezave, maloprodajna cena v Sloveniji pa v resnici zaostaja za povprečno maloprodajno ceno EU27 za 25 % in se tako uvršča med najnižje v Evropski uniji. O tem je v oddaji 24ur zvečer govoril tudi minister za okolje, podnebje in energijo mag. Bojan Kumer.  

»Včasih se malo nasmejim vsem tem zavajajočim trditvam, ki se širijo kot požar na družbenih omrežjih. Resnica je popolnoma drugačna. Slovenija ima eno najnižjih prodajnih cen električne energije znotraj držav EU. Uradne merodajne statistike Eurostata na primer to potrjujejo že drugo leto zapored in to kljub energetski krizi, ki je bila ena najhujših energetskih kriz v zgodovini Evrope,« pojasnjuje minister.  

Resnica je popolnoma drugačna. Slovenija ima eno najnižjih prodajnih cen električne energije znotraj držav EU. Uradne merodajne statistike Eurostata na primer to potrjujejo že drugo leto zapored.

Objave, ki se širijo na družbenih omrežjih, prikazujejo veleprodajne cene na borzi za namene trgovanja (ne oskrbe) in se dnevno spreminjajo, odvisno od trenutnih razmer, temperatur, vremena, praznikov, hidrologije, zaustavljenih elektrarn. Te cene v večini primerov nimajo neposredne veze z maloprodajnimi cenami, še manj pa s končnimi cenami, ki jih končni odjemalci vidimo na položnicah za elektriko. 

»Kaj se je včeraj zgodilo? Slovenija je do tretje ure zelo veliko energije izvažala v Italijo, pravzaprav cel dan. Izvažala je več kot svoj lasten odjem na Hrvaško in na Madžarsko, uvažala pa hkrati poceni energijo iz Avstrije. Torej, če mi izvažamo energijo, je naš interes, da izvažamo po visoki ceni,« dodaja minister.  

Ključno pri tem je, da trg za dan vnaprej ne določa odločilno prodajnih cen za končne odjemalce, te so v veliko večji meri odvisne od dolgoročnih pogodb, ki jih sklepajo proizvajalci, trgovci in dobavitelji. 

Odjemalcev, na katere bi visoke dnevne cene vplivale, je v Sloveniji izjemno malo, poudarja minister, povprečnemu državljanu oziroma državljanki pa ne predstavlja grožnje: »Zato sem miren, ker prodajne strategije ali pa trgovalne strategije slovenskih trgovcev temeljijo na dolgoročnem zakupu, cena pa je tako več kot 20 % nižja, kar pomeni, da tisti odjemalec, ki si bo zagotovil dolgoročno, predvidljivo, zanesljivo in tudi konkurenčno ceno, ve, kakšno ceno bo plačeval naslednja tri leta ne glede na to, kakšne cene bodo v istem obdobju na dnevnem trgu.« 

Tisti odjemalec, ki si bo zagotovil dolgoročno, predvidljivo, zanesljivo in tudi konkurenčno ceno, ve, kakšno ceno bo plačeval naslednja tri leta ne glede na to, kakšne cene bodo v istem obdobju na dnevnem trgu

Zavajajoče informacije glede cen električne energije se sicer v javnosti niso pojavile prvič, je še spomnil minister Kumer: »Tudi lani smo bili deležni kritik, da imamo visoke prodajne cene. Imamo simulacije in podatke, ki kažejo ravno obratno. Imamo podatke Eurostata, ki to dokazujejo. Ustvarili smo predvidljivo okolje, imamo zelo veliko rast obnovljivih virov energije. Slovenija celo izvaža energijo, seveda, če pa izvažamo, je pa dobro, da izvažamo po visoki ceni, ker s tem ustvarjamo dodano vrednost, ki jo lahko kasneje prenesemo na končnega slovenskega kupca. To pa lahko pomeni celo znižanje končne maloprodajne cene za slovenske odjemalce.« 

Zadnji video posnetki

Oglejte si video izjave, posnetke in nagovore o različnih temah in politikah Gibanja Svoboda. V Svobodi zagovarjamo osebni pristop.

Preglej celotno video galerijo
Za svobodo in mir se je zmeraj vredno boriti
Tomaž Vesel o vlogi kandidata za evropskega komisarja
Tomaž Vesel o svojem pogledu na listo kandidatk in kandidatov Svobode
Verjamemo v enotno in solidarno Evropo