Poslanka Svobode Janja Sluga je v televizijski oddaji 24ur zvečer na POP TV poudarila, da si v Gibanju Svoboda vse od prvega dne mandata zavzemamo za dobrobit slovenskih ribičev. Da to niso zgolj prazne besede, pa dokazujemo z dejanji: »Prizadevati si moramo za interese slovenske države in ribičev. Če bi Slovenija sledila predlogu SDS in plačala kazni, ki so jih ribičem izdali hrvaški organi za ribolov v delu Piranskega zaliva, ki po arbitraži pripada naši državi, bi s tem priznala tudi hrvaško oblast nad slovenskim morjem. To ne bi bila rešitev za ribiče, ker bi že jutri dobili spet nove kazni, mi pa bi s tem posredno priznali, da so Hrvati pristojni v slovenskem morju,« je opozorila poslanka. 

Vladna novela upošteva tako interese države kot ribičev 

Spomnila je, da je vlada dr. Roberta Goloba sprejela in v državni zbor po skrajšanem postopku vložila predlog novele zakona, ki namesto vnaprejšnjega plačila hrvaških glob predvideva nadomestila ribičem zaradi izpada dohodka in pravno pomoč. Vladna ekipa na čelu s premierjem se je sicer takoj po odločitvi Evropskega sodišča za človekove pravice, ki je bila za nas veliko razočaranje, sestala z ribiči in jim predstavila svoj zakonski predlog. Po besedah poslanke Sluga bo vladna novela ribičem krila morebitne izvršbe ali varščine, kar predlaga SDS, pa je nesprejemljivo: »Njihov predlog pomeni na dolgi rok, da ribiči tam nikoli več ne bodo mogli loviti. Takšen predlog bi lahko vložili le hrvaški poslanci, zakaj so ga vložili v SDS, pa  lahko samo ugibamo.« 

Predlog SDS pomeni na dolgi rok, da ribiči tam nikoli več ne bodo mogli loviti. Takšen predlog bi lahko vložili le hrvaški poslanci, zakaj so ga vložili v SDS, pa  lahko samo ugibamo. 

Opozicijska SDS je tako z namero nabiranja političnih točk populistično predlagala, naj vlada plača že izrečene kazni, torej tudi tiste, za katere ni nujno, da bodo sploh izvršene. »Po vladni noveli pa se plačajo zgolj tiste kazni, ki bodo prisilno izterjane. Torej, mi ne bomo vnaprej plačevali hrvaških kazni, ne bomo priznali, da je Hrvaška pristojna na tem delu morja, ampak bomo plačali ribičem zgolj ob morebitnih izvršbah, če jim bodo kaj zasegli,« je dejala poslanka Sluga in dodala, da vladna novela predvideva tudi povračilo morebitne gospodarske škode. 

Populistični predlog SDS v službi pridobivanja političnih točk 

Poslanka je še opozorila, da Hrvaška izreka globe našim ribičem v tistem delu Piranskega zaliva, ki je po arbitražni razsodbi pripadel Sloveniji. »Tisti trenutek, ko mi plačamo globo, priznamo, da je Hrvaška tu pristojna. To pomeni, da to ni več slovensko morje,« je dodala. Po njenih besedah zato vladni zakonski predlog – sprejet bo takoj, ko bo mogoče – prinaša povrnitev morebitne škode posameznemu ribiču, nad katerim bi Hrvati izvedli prisilno izvršbo. Akcijo SDS tako v Gibanju Svoboda vidimo zgolj kot manever pred nedavnimi evropskimi volitvami, s katerim so nameravali na hrbtih ribičev izvesti še en nepotreben politični cirkus. A se jim manever ni izšel, saj je seja pristojnega parlamentarnega odbora padla v povolilni čas, odbor pa je tudi zavrnil njihov zakonski predlog. 

Tisti trenutek, ko mi plačamo globo, priznamo, da je Hrvaška tu pristojna. To pomeni, da to ni več slovensko morje. 

Dogovarjanja Janševe vlade škodila nacionalnim interesom 

Vladna novela pomaga slovenskim ribičem na dva načina. V primeru začetih postopkov izvršb s strani Hrvaške zakon predpisuje tako pravno kot finančno pomoč ribičem. Obenem novela daje ribičem tudi pravno podlago za pridobitev nadomestila zaradi oviranega izvajanja dejavnosti, če je ta posledica hrvaškega nepriznavanja dogovorov in razsodbe arbitražnega sodišča. Velja še spomniti, da se je prejšnja vlada Janeza Janše mimo ribičev in tik pred državnozborskimi volitvami v tajnosti dogovarjala o nekakšni vzpostavitvi območja skupnega ribolova v celotnem Piranskem zalivu, ter razveljavitvi vseh kazni, ki so jih doslej prejeli ribiči obeh držav. To bi v praksi pomenilo, da je odločitev arbitražnega sodišča mrtva, kar bi povzročilo dolgoročno škodo Sloveniji. 

Zadnji video posnetki

Oglejte si video izjave, posnetke in nagovore o različnih temah in politikah Gibanja Svoboda. V Svobodi zagovarjamo osebni pristop.

Preglej celotno video galerijo
Za svobodo in mir se je zmeraj vredno boriti
Tomaž Vesel o vlogi kandidata za evropskega komisarja
Tomaž Vesel o svojem pogledu na listo kandidatk in kandidatov Svobode
Verjamemo v enotno in solidarno Evropo