Na včerajšnji konstitutivni seji preiskovalne komisije o ugotavljanju domnevnih zlorab pri poslovanju družb Gen-I in Star Solar ter financiranju Gibanja Svoboda so v SDS vložili zahtevo za zaslišanje 70 prič, med katerimi so tudi skorajda vsi poslanci Svobode, vključno s predsednikom komisije Tomažem Lahom. Da gre pri tem za očitno zlorabo postopka, je v včerajšnji večerni oddaji 24ur zvečer poudaril poslanec Svobode in predsednik preiskovalne komisije Tomaž Lah.  

»Vse skupaj je dejansko evidentna zloraba že takoj na začetku dela komisije. Zadnje čase se mi zdi, da se iz teh preiskovalk dela vedno večji politični šov. Komisija, ki so si jo v SDS sami želeli, se je danes konstituirala, začela z delovanjem in takoj dobila eno poleno pod noge in to preko evidentne zlorabe postopka,« je dejal Lah. 

Vse skupaj je dejansko evidentna zloraba že takoj na začetku dela komisije. Zadnje čase se mi zdi, da se iz teh preiskovalk dela vedno večji politični šov. 

Seznam 70 prič, na katerem je 37 od 40 poslancev Svobode, je bil vložen z očitnim namenom, da bi SDS v preiskovalni komisiji dobila večino in predsednika, Svoboda pa bi lahko v komisiji imela samo še 3 člane za zagotavljanje sklepčnosti. Poslanec, ki je priča, namreč ne more biti član komisije. 

»Trije poslanci Svobode lahko potem po njihovi logiki ostanejo člani, ker treh pa niso dali na seznam prič. Že to je nenavadno. Zakaj? Kaj lahko 37 ljudi priča o isti stvari, trije drugi iz iste skupine pa ne? Tukaj je polno enih zadev, na podlagi katerih si upam trditi, da gre za politični šov. Dodal bi še, da je tudi ustavno sodišče v svojih odločbah že prepoznalo, da se ta institut imenovanja nekoga za pričo prevečkrat uporablja za zlorabo postopka v preiskovalnih komisijah,« pojasnjuje Lah.  

Trije poslanci Svobode lahko potem po njihovi logiki ostanejo člani, ker treh pa niso dali na seznam prič. Že to je nenavadno. 

Sicer pa se komisija z omenjeno zahtevo SDS še ni seznanila, saj ta ni bila vložena pravočasno, kar je dan pred sejo. Prav tako v zahtevi ni obrazložitev, zakaj so predlagane prav te priče. Zato se člani komisije na včerajšnji seji niso mogli seznaniti s seznamom prič in preveriti dejstev ter skladnosti z aktom o odreditvi komisije. 

Zadnji video posnetki

Oglejte si video izjave, posnetke in nagovore o različnih temah in politikah Gibanja Svoboda. V Svobodi zagovarjamo osebni pristop.

Preglej celotno video galerijo
Za svobodo in mir se je zmeraj vredno boriti
Tomaž Vesel o vlogi kandidata za evropskega komisarja
Tomaž Vesel o svojem pogledu na listo kandidatk in kandidatov Svobode
Verjamemo v enotno in solidarno Evropo