Minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan v oddaji Odmevi o predhodnem programu odprave posledic avgustovske ujme, ki ga je včeraj sprejela vlada, ter o urejanju vodotokov pred jesenskimi ...

Minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan v oddaji Odmevi o predhodnem programu odprave posledic avgustovske ujme, ki ga je včeraj sprejela vlada, ter o urejanju vodotokov pred jesenskimi nalivi. 

»Ta vlada je korenito spremenila odnos do naravnih nesreč in do ukrepanja v teh primerih. Nikoli prej se ni dogajalo, da bi občine lahko predhodno dobile stoodstotni avans za intervencijske stroške, kar se bo začelo dogajati že v naslednjem tednu. 95 milijonov evrov je za to namenjenih občinam, še 11 milijonov za organe civilne zaščite. Za povračilo predhodnih ocen škode pa je bil danes potrjen program, ki temu namenja 222 milijonov evrov najprej v predplačilih, za vsa tista dela, ki jih morajo v okviru sanacije opraviti,« je v oddaji Odmevi razložil minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan

Denar je vlada zagotovila na včerajšnji redni seji v okviru Predhodnega programa odprave posledic neposredne škode na stvareh zaradi poplav 4. avgusta 2023. 

Dodatna mehanizacija za urejanje vodotokov bo zagotovljena

»Vlada je v petek zagotovila dodatnih 47 milijonov evrov za intervencijske posege na vodotokih in direkcija za vode v tem trenutku že sklepa pogodbe z dodatnimi podjetji, ki bodo to mehanizacijo zagotavljala,« je pojasnil minister Brežan. 

Sanacija vodotokov je, poudarja, ključna, saj je bilo v avgustovski ujmi prizadetih več kot 5000 kilometrov vodotokov. Vse razpoložljive sile, ki so na voljo, bodo usmerjene v to, da se zagotovi pretočnost strug do potencialnih nalivov v jeseni. 

Minister sicer dodaja, da smo tudi pri urejanju vodotokov »žrtev sistema, ki se je v zadnjih 30 letih praktično podrl. V začetku 90. let smo približno štiri odstotke BDP-ja vlagali v urejanje vodotokov, danes je ta znesek okoli 0,25 odstotka. Razgradili smo sistem in razgalila ga je zadnja ujma. Verjamem, da bo to tudi spodbuda, da bo država sistem začela postavljati na novo, kajti taki dogodki nas čakajo vse pogosteje in verjetno bodo tudi vedno bolj intenzivni«.

Zadnji video posnetki

Oglejte si video izjave, posnetke in nagovore o različnih temah in politikah Gibanja Svoboda. V Svobodi zagovarjamo osebni pristop.

Preglej celotno video galerijo
Za svobodo in mir se je zmeraj vredno boriti
Tomaž Vesel o vlogi kandidata za evropskega komisarja
Tomaž Vesel o svojem pogledu na listo kandidatk in kandidatov Svobode
Verjamemo v enotno in solidarno Evropo